Made in Devrek

Sahte ürün cenneti Çin, gözünü 'Devrek bastonu'na dikti. Taklitçiler işi mutfağında öğrenmek istedi. Ustalar ise 'çakma sanata' vize vermedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2012 Güncelleme 18 Ocak 2012, 02:18
Made in Devrek

İÇİNDEKİLER

Her ürünün "taklidini" yapmakla ünlü olan Çinliler, "Devrek bastonu"nu keşfetti. Ustalar ise sanatın çakmasını yapmak isteyen taklitçilere, "Sanatımız satılık değil" dedi. Zonguldak'ın Devrek İlçesi denilince akla gelen ilk şey baston oluyor. Kızılcık ağacının dalını 9 aşamada işleyen ustalar, kezzap kullanılarak renklendirilen, geleneksel yılan motifiyle, yaşamın ve yeniden doğuşun simgelendiği Devrek bastonunu üretiyor. Her biri "sanat eseri" olan bastonlar, dünyanın önde gelen fuarlarında sergileniyor. Taklit ürün yapmakta usta olan Çinliler ise bir fuarda, Devrek'e özgü olan bu bastonları keşfetti. Hemen harekete geçen Çinliler, fiyatları 10 liradan 2 bin liraya kadar değişen bastonlardan ilk olarak 6 bin 500 liralık sipariş verdi ve taleplerinin artarak devam edeceğini söyledi. Çinliler 3. etap ürünleri aldıktan sonra Baston ve Küçük El Sanatları Küçük Sanat Kooperatifi'nden ilginç bir talepte bulundu.

'ONLARA ÖĞRETMEYİZ'
Taklitçiler, atölyeye 3 ay için 3 Çinli göndermek, baston yapımını kamerayla görüntülemek ve sertifika almak istediklerini söyledi. Karşısındakilerin amacının kötü olduğunu anlayan Kooperatif Başkanı Metin Dedemen ise "Çinli yetkilileri 'Ben de satılık sanat yok' diyerek reddediyorum. Hiçbir baston ustası bu sanatı Çinli'ye öğretmez'' diye konuştu.

MESUT'UN MEMLEKETİ
Real Madrid'de oynayan yıldız futbolcu Mesut Özil, memleketi Devrek'i ziyaret etmişti. Belediye Başkanı Mustafa Semerci, "Baston Devrek'imizi dünyaya tanıtan bir marka, Mesut Özil de Devrek'i dünyaya tanıtan bir markadır" diyerek, başarılı msporcuya baston hediye etmişti.

SANATIN ÖYKÜSÜ
Devrek bastonu, 1892'de yapılmaya başlandı. Baston, 8- 15 dakika fırınlandığında yumuşayan kızılcık ağacından yapılıyor. Fırında yumuşatılan dallar, düzeltme tahtasında sanat eserine dönüşmek üzere soğutulmaya bırakılıyor. Büyük emek harcanan işlemelerin ardından gövdeye uygun sap seçimi, ustanın eserine kazandıracağı değer açısından önem taşıyor.