Dersimiz icra

Eğitimden çok alacağı paraya bakan dershaneler, velileri canından bezdiriyor... Pek çok veli icralık olurken; öğrenciye ek faturalar çıkıyor, para iadesi yapılmıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2013 Güncelleme 25 Kasım 2013, 02:20
Dersimiz icra

İÇİNDEKİLER

Veliyi yolunacak kaz, öğrenciyi sermaye gibi gören dershanelerin gözünü para hırsı bürüdü. 'Eğitim bahane kazanç şahane' mantığıyla hareket eden dershaneler, veliyi sömürmenin türlü yollarını icat etti. Kimi taksidini bir gün geciktirene, 'Ödeyeceğim' dediği halde hemen icra takibi başlatıyor, kimi dershane ücreti haricinde kitap parası talep ediyor, kimi de öğrenci kaydını iptal ettirmek isteyene parayı geri vermiyor. Etüt yapacağını, ek dersler vereceğini söyleyen kimi dershanelerde, normal dersler bile boş geçebiliyor. Üstelik bazı dershaneler de, "Sınav parası ödemezseniz çocuğunuzu sınavlara almayız" diye tehdit ediyor. Şikayet sitelerine başvuran ve gazetemizi arayan çok sayıda veli, dershaneler ile yaşadığı akıl almaz sorunları şöyle anlatıyor: Dershane ücretinin son 240 TL'lik senedi kalmıştı. Ödeyeceğimi söylediğim halde benden habersiz avukata vermişler. Parayı götürdüğümde, avukat ve dosya masrafı da istediler. Ama eve tebligat gelmedi.

ZararhaneZararhane

DAVA AÇMIŞLAR
Kızımı dershanenin matematik kursuna yazdırdım. İlk görüşmemizde, iş icabı şehir dışına çıktığımı ve senetlerin ödeme gününde esneklik uygulanmasını istedim. "Tamam" dediler. Son 2 taksitte gecikme oldu. Bunun sebebini bildikleri halde, 18 yaşından küçük olan kızımı dava etmişler. Böyle vicdansızlık görmedim hayatımda. Dershaneye 9 adet senedim vardı. 8'ini ödedim. Son senedimi ise şehir dışında olduğumdan dolayı ödeyemedim. Ödemek istediğimde de POS cihazlarındaki sıkıntı yüzünden tahsilat yapamadılar. Sonra da 300 TL'lik senet için, 650 TL'lik icra takibi açmışlar. 3 yıl önce dershaneye kayıt olup, 2 aylık senet bedelini yatırdım. Ailevi sebepler nedeniyle derslere giremedim. Yöneticiyle konuştum, "Borcunuz yok" dediler ama 3 yıl sonra eve icra geldi.

Mesele dershane değil!Mesele dershane değil!

KAYIT OYUNU
"Erken kaydımın iptali için dilekçe verdim, iptal için yüzde 10'luk kısmını istediler. Ben de ödedim. Kaydımın iptali için gittiğimde evrakların kaybolduğu, bulunduğu zaman bana geri dönüleceği söylendi. Bu sırada aktif öğrenci olarak kaydımı yapmışlar ve borçlu çıkarmışlar. Borcun tahsilatı için avukata vermişler. Yüzde 10'luk kısım + 250 TL almadığım kitabın bedeli + 400 TL de girmediğim ders ücreti istendi."



SINAV PARASI
"Kızımı dershaneye yazdırdım ve parasını da ödedim. Sonra haftalık sınavlar için para istemeye başladılar. 'Ödemezseniz çocuğunuzu sınavlara almayız' dediler."

VAAT ÇOK AMA İCRAAT YOK
"Dershane beni 3 bin TL'lik senedi ödemem için tehdit ediyor. Nereden olduğunu anlam veremediğim bir meblağ çıkardılar önüme. Oğlum sadece 4 gün dershaneye gitmişti. Mağdur edilmiş durumdayım." "DERSHANEYE ilk başladığımda ek ders olarak akşam dersleri bulunmaktaydı. Daha sonra kaldırıldı. Bunun yerine 10 dakikalık etütler koydular. Dershaneye ödediğim ücretin karşılığını almak istiyorum."


VIP zorbalıkVIP zorbalık


TEK DERTLERİ PARA KAZANMAK
"Dershane, yaptığımız sözleşmeye uymadı. İşlenecek konuları ve verilmesi gereken ders saatini tamamlamadılar. Ancak sadece 100 TL'lik borcum için, 'Evinize icra göndereceğiz' diyerek tehdit ediyorlar. Amaçları eğitim değil, sadece daha çok para kazanmanın derdindeler."


Dersin adı varDersin adı var


Gel de öğret!Gel de öğret!





Öğrenciler bakın ne için yarışıyorlarÖğrenciler bakın ne için yarışıyorlar