Zararhane

Dönüştürülmesi elzem hale gelen dershaneler her kesime zarar vermeye başladı. Veliler parasından oluyor, öğrenciler enerjisini ve sağlığını kaybediyor, çalışanların emekleri sömürülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Kasım 2013 Güncelleme 24 Kasım 2013, 01:36
Zararhane

İÇİNDEKİLER

Dershanelerin okula dönüştürülmesi çalışmaları devam ederken bu çarpık sistemle ilgili gerçekler de gün yüzüne çıkıyor. Türkiye'de bulunan 5 bine yakın dershanede 2 milyondan fazla öğrenci eğitim görüyor. Yıllık 10 milyar liranın üzerinde ciro yaptığı belirlenen dershaneler hem maddi hem de manevi açıdan zarar veriyor. Dershaneyle ilgili olan hiç kimse mutlu değil. Sistem sadece dershane sahiplerini sevindiriyor.

Mesele dershane değil!Mesele dershane değil!

VELİNİN PARASI: Dershanelerde ücretler bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor. Vatandaş yemeyip içmeyip bu paraları dershanecilere ödüyor. Dershaneye gitmezse, çocuğunun sınavı kazanamayacağına inandırılan veli, borç harç dershane paralarını ödeyip zor duruma düşüyor. Kimisi kredi kartıyla, kimisi senetlerle dershanecilere borçlanıp faiz ödüyor.




ÖĞRENCİNİN SAĞLIĞI: Hafta için sürekli okula giden öğrenciler ise dinlenmeye vakit bulamıyor. 5 ve 6. sınıfta başlayan maraton, 12. sınıfa kadar sürüyor. Öğrenciler gündüz okula, akşam dershaneye gidiyor. Hafta sonları tatil yapamıyor ve yarış atı gibi hazırlanıyor. Ayrıca dershaneler için birer reklam aracı olarak kullanılıyorlar. 'Kazanamam' stresi yaşayan öğrencilerin psikolojileri bozuluyor.

VIP zorbalıkVIP zorbalık

ÇALIŞANIN EMEĞİ: Dershaneler öğrenci ve velileri üzerken kendi çalışanlarını da sömürüyor. Dershanelerde görev yapan 60 bine yakın öğretmen ve 20 bine yakın idari personel hakları verilmeden çalıştırılıyor. Çoğu dershane öğretmeninin sigortası yapılmıyor. Maaş verenler ise çok düşük ücretler ödeyip fazla mesai yaptırıyor. Öğretmenler sigorta yapılsa bile asgari ücretten gösteriliyor. Birçok öğretmen dersin dışında pazarlamacılık yapıyor.

Dersin adı varDersin adı var

DÖNÜŞÜMÜ İSTİYORLAR
Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulan dershane raporunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından sunulan rapordaki sonuçlar şöyle:

DÖNÜŞÜME EVET: Dershanelerin yüzde 56'sı dönüşüme 'evet' diyor.

BAĞIMSIZ BİNA AZ: Bağımsız binaya sahip olan dershane sayısının oranı yüzde 43

Gel de öğret!Gel de öğret!

BAHÇE YOK DENECEK KADAR AZ: Dershanelerin en büyük problemi okul için gerekli şart olan bahçe konusu. Bahçesi olan dershanelerin oranı yüzde 22 iken bahçesi olmayan dershanelerin oranı yüzde 78. Dershanelerin yüzde 80'i içki satan, meyhane gibi eğlence yerlerine 100 metre uzak olması kuralına uyuyor.

DERSLİK SAYILARI: Dershanelerde toplam 48 bin 400 derslik bulunuyor. 10 dersliği olan dershane sayısı bin 422. Bin 905 dershanenin 10-15 dersliği bulunurken 503'ünde 20'nin üzerinde derslik var.



DERSHANEYE GİDENLERİN ORANLARI: Genel liselerden dershaneye gidenlerin oranı yüzde 19.5, Anadolu liselerinden dershaneye giden öğrencilerin oranı yüzde 35, meslek liselerinden gidenlerin oranı yüzde 4.5, özel liselerden dershaneye gidenlerin oranı yüzde 20.

ÖĞRETMEN SAYISI: Dershane de öğretmen sayısı 2 bin 798'si emekli öğretmen olmak üzere toplam 42 bin 475.

Öğrenciler bakın ne için yarışıyorlarÖğrenciler bakın ne için yarışıyorlar


SAĞLIĞI BOZUYORLAR
Ahmet Şimşek Eğitim Kurumları Kurucu Başkanı Ahmet Şimşek, dershanelerin işhanlarında, apartmanlarda, tamamen sağlıksız koşullarda eğitim verdiğini söyleyerek Sağlık Bakanlığı'nın bu konuya el atması gerektiğini söyledi. Şimşek, "Hiçbir faydası olmayan, iş hanları katlarında, sokak aralarındaki apartmanlarda, tamamen sağlıksız koşullarda eğitim veren yerlerde öğrenciler güya üniversitede çıkacak suallerin cevaplarını ezberlemektedir. Öğrencilerin sağlığı da tehlikededir" dedi.