VIP zorbalık

TAKVİM'in önceki gün gündeme getirdiği 38 bin liralık VIP dershanelerde, dehşet verici uygulamalar yapılıyor. Para tuzağı olan bu dershaneler öğrencileri de köleleştiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2013 Güncelleme 22 Kasım 2013, 01:20
VIP zorbalık

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün eleştirdiği VIP (çok özel) dershanelerin öğrencilere robot gibi davrandığı, başarı için gece çalışma cezası bile verdikleri ortaya çıktı. Mülakatla öğrenci alan VIP dershanelerde öğrencinin aylık çözmesi gereken soru sayısı da önceden belirleniyor. Dershanelerin okula dönüşme kararıyla gündeme gelen VIP dershaneler, başarılı olan öğrencileri Türkiye derecesi gerçekleştirmesi ve dershanenin reklamını yapmaları için baskı altına aldıkları belirlendi. Dershanenin yoğun programına ayak uyduramayan, verilen ödevleri yapmamayı alışkanlık haline getiren, disiplin kurallarına uyum sağlamayan öğrencilerle ilişik kesiliyor.

Dersin adı var

EVLERE BİLE KARIŞIYORLAR
Sınıflar 6 kişi
şeklinde düzenleniyor ve bu sınıflardaki öğrenciler başarı durumuna göre 15 günde bir yer değiştiriliyor. Öğrencinin bir de evde özel ders almaması için teke tek ek ders imkanı sunan VIP dershaneler, altyapısı zayıf öğrencileri gece 23.00'e kadar ek dersler vererek, diğer öğrencilerle aynı seviye getiriyor. Ara sınıflarda öğrenim gören öğrencilere okuldaki yazılı sınavı öncesi yoğun ek dersler veriliyor. Veliler, 15 günlük aralıklarla derslere giren bütün öğretmenler tarafından aranıp çocukları hakkında bilgilendiriliyor ve evdeki düzen hakkında bilgi alıyorlar. Ayrıca her akşam bir dershane yönetim görevlisi, öğrencilerin evdeki çalışma düzenini saat 23.00'a kadar telefonla arayarak denetliyor ve evdeki çalışma saatlerini de düzenliyor.

Gel de öğret!

GECE CEZASI VAR
Her gün öğretmenler toplantısı yapılıp öğrenciler tek tek değerlendiriliyor. Sınav netleri düşük olan, ödev yapmayan, derse geç gelen, dersle ilgili materyallerini getirmeyen, dersin düzenini bozan öğrencilere gece saat 22.30'a kadar dershane gece cezası uygulanıyor. Uzman ve deneyimli branş öğretmenleri aracılığıyla derslere giren öğretmenler, ders konularını kendi yazdıkları kitaplardan işliyor.



FAKİRE KAPALI
Sadece
parası olanların yararlandığı dershanelerle ilgili bakanlığın raporuna göre; ortaokul öğrencilerinden 537 bini dershaneye devam ediyor. Devlet okulu öğrencilerinin dershaneye gitme oranı sadece yüzde 10. Özel okullarda ise dershaneye gitme oranı, 7'nci sınıfta yüzde 25, 8'inci sınıfta ise öğrencilerin yüzde 58'i dershaneye gidiyor. Benzer rakamlar lisede de var. Rakamların da gösterdiği gibi dershaneden yine özel okula gidebilen paralı öğrenciler yararlanıyor. Fakir illerdeki dershaneye gitme oranı ise sadece yüzde 2.



DEVLET YARDIMI 2 BİN 500 LİRA
Dershaneler ile ilgili düzenleme en geç Ocak ayı başında Meclis'ten geçirilecek. Açık lise ya da özel okula dönüşecek yerlere gidenlere devletin yapmayı planladığı yardım, bin 500 liradan 2 bin 500 liraya çıkartıldı. Geçiş süreci 3 yıl olarak düşünülüyor. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı dershane temsilcileriyle pazartesi günü bir araya gelecek.

Safure CANTÜRK