Herkes o cevabı arıyor: Baltacı Mehmet Paşa ile Katerina aşk yaşadı mı?

Çamaşırcılıktan çariçeliğe yükselen Alman asıllı Katerina, önce 1. Petro’nun kalbini çaldı. Sonra tahtı kaptı. Baltacı Mehmet Paşa ile arasındaki aşk iddiası ise tarihin en merak edilen dedikoduları arasında yer aldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2021 Güncelleme 10 Mart 2021, 07:01
Herkes o cevabı arıyor: Baltacı Mehmet Paşa ile Katerina aşk yaşadı mı?

İÇİNDEKİLER

Romanov Hanedanı, tam 300 yıl Rusya'ya hükmetti. Erkekleri kadar kadınları da tarihin en ilginç karakterleriydi.

Onlardan biri de 1. Katerina da hanedanın çariçelerindendi.

Alman asıllı Letonyalı bir köylünün kızı olan çamaşırcı Katerina, Deli Petro ile evlendikten sonra adım adım yükseldi! İşte bu yükseliş onu Osmanlı ile de karşı karşıya getirdi.

SAVAŞI DEĞİŞTİREN ZİYARET
18'inci yüzyıl başladığında Osmanlı İmparatorluğu, Ruslar'a karşı harekete geçti. Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa'nın kumanda ettiği ordu Rus Çarı Petro'nun birliklerine karşı sefer düzenledi.

İki ordu 19 Temmuz sabahı Prut Nehri sahilinde karşı karşıya geldi.

Çar Petro, 60 bin askeriyle beraber Prut Nehri'nin gerisindeki bataklıklar arasında sıkışınca Petro, Moskova'ya, sarayına bir mektup gönderdi. 1. Katerina, kocasından gelen mektup sonrası harekete geçti.

Hemen Baltacı Mehmet Paşa'ya bir mesaj gönderdi. Aman dilemek için Prut'a giden Katerina Baltacı Mehmed Paşa ile bir araya geldi. Katerina, Baltacı'yı çadırında ziyaret etti.

İddiaya göre içerde saatler boyu kalıp şafak sökerken kocasının yanına gitti. İşte ne olduysa bundan sonra gelişti. Rusya ile barış antlaşması imzalayan Osmanlı istediğini elde etti.

Osmanlı tarafından ise Azak Kalesi geri alındı ve Kırım'ın Rusya eline geçmesi bir süre daha önlendi.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDE AFFETTİ
"Rus Çarlarının Eşleri" adlı kitapta Petro'nun 'sevgilisi' Anna Mons'un erkek kardeşi ve Katerina'nın yardımcısı Alman Willem Mons'un çariçe ile ilişkisi olduğu iddiaları sonrası idam edildiği belirtiliyor.

Bu olaydan dolayı eşi Katerina'ya kızgın olan Petro, Ocak 1725'te ölüm döşeğinde onu affetti. İkilinin hiç erkek çocuğu olmadığı için Katerina 1725'te tahta çıktı.

ŞİFRE ELBİSEDE
Katerina
, eşi Petro'nun ölümünden sonra Çariçe olup tacı taktı. 2 bin elmasla bezeli olan taç, saray kuyumcusu Samson Larionov tarafından yapıldı. Üzerine büyük kırmızı bir yakut eklendi. Tacın her tarafında elmas ve inciler vardı.

Törende giydiği elbise de ise Alman izleri vardı. Özel olarak Berlin'de yapılmıştı. Koyu kırmızı Şam kumaşından yapılan elbisede İspanyol desenleri vardı. Bu da Kraliyet kanının temizliğini anlatmaktaydı.

Petro'nun beklemediği bir başka olay da karşı cephede gerçekleşti: Osmanlı, 140 bin kişilik büyük bir ordu hazırlamıştı.

Rus birlikleri, büyük Osmanlı Ordusu'nun manevraları ile kuşatıldı. Deli Petro da bu kuşatmanın arasında esir düşenlerden biriydi. Eşi Katerina Baltacı ile görüştükten sonra salıverildi.