Tarihi 5 Nisan 2024

Beklentiler ve hesaplaşma

ŞÜPHESİZ seçim sonuçlarından sonra AK Parti'de bir özeleştiri sürecinin başlaması bekleniyor. AK Parti'ye gönül verenler beklenti içerisinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim mağlubiyetinin faturasını kesmesini bekliyorlar. Bazı isimler haksız yere hedef tahtasına konuldu, bazılarının ise görevde geçirdiği her saniye büyük bir zarar. Şüphesiz bunlar benim kişisel düşüncelerim.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ceza kesmesini bekleyenler de benim gibi kişisel düşünceleri doğrultusunda hareket edilmesini umuyorlar.
Bir de siyasetle ilişkisi daha profesyonelce olanlar var. Onların "ıslahat reçeteleri" aslında rakiplerinin tasfiye edilmesini içeriyor. Seçim gecesi kalabalık bir mecrada buna rastladım. Ortamda vakti zamanında AK Parti'de siyaset yapmış bir dostum da vardı. Kötü sonuçlar geldikçe kendi seçim bölgesindeki adayın ne kadar kötü bir tercih olduğunu anlattı durdu.
Halbuki arkadaşımın seçim bölgesi tüm olumsuzluğun içerisinde başarı hikayesi sayılabilecek bir tablo çiziyordu. Ama olsun; madem bir sefer kelle alma imkanı doğdu eski defterleri açıp, eski siyasi rakipleri de aradan çıkarmalı.
"Kelle isterüzcüler" denilebilecek böyle bir grup var. Samimi bir öfke ile birilerini cezalandırılarak kötü gidişe dur denilmesini isteyen bir başka grup da var. Bir de aklı selim ile düşünüp, tartıp biçip, harekete geçip yapılması gerekenler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk grubun şahsi hesaplaşma beklentileri ile estirdikleri rüzgara kapılmayacak kadar tecrübeli bir siyasetçi. Hesapsız kitapsız daha safiyane duygularla hareket edenlerin beklentilerini de bir şekilde yönetecektir.
Ancak en zoru bu iki tazyik arasındayken gerçekten yapılması gerekenleri yapmak. Cumhurbaşkanı Erdoğan geride kalanları kırmadan dökmeden, genel bir rahatsızlığa neden olmadan, bizim akıbetimiz ne olur kaygısı ile insanları huzursuz etmeden ve değişmesi gereken isimleri değiştirirken onları yegane sorumlu, tüm kötülüklerin kaynağı haline getirmeden hareket edecektir.
Doğru yolda gidildiğinin göstergesi ise sinekten yağ çıkarıp, araya kendi şahsi hesaplaşmalarını sıkıştırmaya çalışan siyaset profesyonellerinin gidişattan memnuniyetsizliği olacaktır. Zaten onlar memnun olduğu için bugünkü manzara ile karşı karşıya kaldık.