LEVENT TÜZEMEN

LEVENT TÜZEMEN

ltuzemen@takvim.com.tr
Tarihi 29 Mart 2010

Galatasaray zirveden koptu

* Galatasaray'ı derbi karşılaşmasında nasıl buldunuz?
Futbolu zeki oyuncularla oynamak önemlidir. Çünkü zeki futbolcu pozisyon kaybetmemeyi, pozisyonunu kaybeden arkadaşının yerini doldurmayı, ne zaman pasa vereceğini, ne zaman top süreceğini ve en önemlisi tek pas oynamayı iyi bilir. Galatasaray'ın sahaya çıkan ilk onbiri bu zeka parıltılarını sergileyecek oyunculardan kurulu değildi. Yaratıcı olmak bir orta saha, etkisiz Elano, yürüyen Jo olunca Galatasaray, Fenerbahçe kalesinde çok etkili olamadı. Rijkaard'ın sahayı sürdüğü kadro ve 4-4-2 sistemi yanlıştı. İlk 10 dakikadan sonra Rijkaard acilen 4-2-3- 1'e dönüp dengeyi kurdu. Sarp-Keita- Topal üçlüsü pas dağıtımında etkili ve yaratıca olamayınca Galatasaray hücuma çıkma konusunda tıkandı. Galatasaray'da Elano güçsüzlükten Alex'in rolünü hiç üstlenemedi.

* Takımda en zayıf halkalar kimlerdi?
Keita'nın ve Dos Santos'un getirdiği pozisyonlarda da Jo hep yanlış pozisyon alınca Fenerbahçe savunması ortalanan topları kolay karşıladı. Üstelik Galatasaray, Fenerbahçe savunmasından dönen ribaunt toplarının hiç birini alamadı. Elano en iyi oynaması gereken maçta sahada yoktu. Rijkaard'ın kötü oynayan Elano'da göz göre göre ısrar etmesi ve oyunda tutması büyük hataydı. Jo'ya gelince çok etkisizdi. Franco yenilginin baş mimarı oldu.

* Bundan sonrası için görüşünüz nedir?
Rijkaard, "Her şey bir kere de simsiyah olmaz. Bir galibiyetleyle de her şey bembeyaz olmaz" demişti. Fenerbahçe yenilgisi Galatasaray'ı zirveden kopardı. Sonuçta; kazanan yaratıcı oyuncuları fazla olan Fenerbahçe, Galatasaray'a oranla daha akıllı oynadı.