TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 20 Nisan 2016

Kilit taşı Merter

Türkçede "en" zarfıyla başlayan ifadeler genelde abartılıdır. O yüzden çoğu kez inandırıcı bulmam ve mümkün mertebe kullanmaktan kaçınırım. Bu tehlikeye rağmen içtenlikle söylüyorum: Yaşadığım sürenin dışında, iyi bildiğim tüm geçmişi itibarıyla da Beşiktaş, tarihinin en önemli sürecinde. İlk kez başta gelirler olmak üzere, her anlamda maddi ve manevi olarak Türkiye'nin bir numaralı futbol takımı olma şansını yakaladı. Ondan da önemlisi Beşiktaş ilk kez uluslararası arenada kalıcı bir marka olabilir. 113 Yıl itibarıyla ulusal ve uluslararası anlamda ilk kez bu kadar büyük bir şans yakalandı. Avrupa'da başta İngiliz takımları olmak üzere, çoğu büyük kulüp önemli bir kazanç kalemi olarak "maç günü geliri "denen ve bütçede ciddi bir artı yaratan gelire sahiptir. Bunu ilk kez Beşiktaş, yeni stadyumu vasıtasıyla, stadyumun yapısı ve yeri nedeniyle yakalayabilir. Gelir ve başarı, futbolda yumurta ve tavuk ilişkisi gibidir. İkisi de birbirinden doğar. Gelir, başarıyı; başarı da geliri doğurur. Tersi de aynen geçerlidir. İkisinin de sonucu başta çocuklar olmak üzere yeni taraftar demektir. Bu üçünün toplamı ise iktidar anlamında güçtür. Bütün bunların fitili de bu yıl şampiyon olmakla yanacak.

ATIBA NEYSE MERTER 0
Sezon bitince saha dışı bu faktörleri ayrıntılı olarak yazarız. Şimdi önümüzdeki 5 handikaplı kulvarın ilkine yani Akhisar Belediyespor maçına bakalım. Akhisar'da iki kader oyuncusu var: Herkesin bildiği Rodellega ve az kişinin dikkat ettiği Merter. Üçüncü isim Douglao ama o olmadığı için onu es geçiyorum. Akhisarspor'un şu anda görünmeyen kahramanı Rodellega değil aslında Merter Yüce'dir. İzlemeyenler veya dikkat etmeyenler için şöyle denebilir: Beşiktaş için Atiba neyse Akhisar için de Merter Yüce odur. Türkiye'nin en fazla top kapan üç futbolcusundan birisi ve % 80'nin üzerinde pas yüzdesiyle oynuyor. uzun boyuyla özellikle defansif hava toplarında da çok etkili. Merter, Fenerbahçe maçına kadar 23 lig maçının 22'sine ilk 11'de çıkt. Tek maç eksiği de sarı kart cezası nedeniyleydi. Merter, Douglao olmadığı zaman oyunu geriden kuran tek isim kaldı. Akhisar ilk yarıda İstanbul'da Fenerbahçe ile 2-2 biten maçta 112,8 km koştu, Fenerbahçe ise 110,5. En çok koşan üç futbolcu da Akhisar'dan Güray (11,68), Merter (11,11) ve Kadir. Rövanş maçında satıldığı için Güray yok, Merter yedek, Kadir ise kadroya bile alınmadı. 0-3'lük Bu maçta ise Akhisar 110,2 km koşmuş. En çok koşan oyuncu ise Fenerbahçe'den Diego. Cihat Arslan, hafta içinde maçı olmamasıa rağmen Fenerbahçe maçında rotasyon gerekçesiyle Sami'yi de oynatmadı. Sami, kariyerli ve etkili bir futbolcu. Akhisar'a Porto'dan geldi. Akhisar'ın Beşiktaşİstanbul'da 2-0 yendiği maçta koşu mesafesi 114,09 km. Maçın en çok koşan futbolcusu Merter 11,69 km. Akhisar galip geldiği Beşiktaş maçında 3 sarı kart görmüş, mağlup olduğu karşılaşmada ise 1 sarı kart.

ÇOK DİŞLİ BİR TAKIM
Bu sayıların bize anlattığı şey, Akhisar çok koştuğu zaman ki en çok koşan da Merter oluyor ve hırslı oynadığı zaman, maça asıldığında dişli bir takım. Öncelikle az gol yiyor ve kontrataklarla başta Rodellega olmak üzere gol arıyor; sonuçta az da gol atıyor. Akhisar kendi sahası sayılan Manisa'da öncelikle yenilmemek için oynayacak. Beşiktaş'a beraberlik yaramadığı için baskı kuracaktır. Bu maçta kaderi belirleyecek asıl önemli oyuncu, gol atmadığı Rodellega değil Merter olacak.