TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 8 Mart 2015

Beleş Ömer çıldırtıyordu

Fenerbahçe'nin liglerdeki gelmiş geçmiş en büyük başarısı 1922-1923 sezonunda hiç gol yemeden İstanbul Şampiyonu olmasıdır.
Sezon bitiminden sonra Spor Alemi isimli derginin düzenlediği özel maçta ezeli rakipler Fenerbahçe ve Galatasaray karşılaşmıştı. Biletini gördüğünüz Fenerbahçe-Galatasaray maçı 15 Haziran 1923'te oynanmıştı.
Fenerbahçe 67. dakikada Ömer'le 1-0 öne geçti ama Galatasaray golden önce faul yapıldığı gerekçesiyle sahadan çekilmişti.
Dönemin ünlü forveti Ömer'e "Beleş Ömer" deniyordu. Bazen öylesine goller atıyordu ki karşı takımı adeta çıldırtıyordu. Daha sonra Tanyeri soyadını alan Beleş Ömer kendi deyişiyle "topun peşinde koşmayan, topun ona geldiği hatta pek çok kez de çarparak" attığı gollerle meşhur olmuştu. 1900'de doğan Ömer Lütfü Tanyeri, Fenerbahçe'ye 1921'de Altınordu'dan gelmiş ve 1925'e kadar oynamıştı.
Beleş Ömer'in futbol tarihindeki yeri daha çok o yılların Efsane Çek takımı Slavya'ya kısacık boyuyla attığı kafa golüdür. Slavya, Fenerbahçe maçından önce Galatasaray'ı 7-0 yenmişti. Fenerbahçe maçında da 7-0 galipken Ömer gol atınca seyirci bayram etti. Gerçi maç 10-1 bitti ama önemli olan Çeklere gol atmaktı.
Futbolculuktan sonra uzun yıllar hakemlik yapıp Devlet Demiryolları'nda çalışan Ömer Tanyeri 21 Haziran 1966'da Ankara'da vefat etti.