SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 2 Eylül 2012

Rumeli günlerim

Üsküp'teyim...
Makedonya'nın başşehrindeyim yani...
Bir kenti tanımanın en güzel yolu sokaklarında kaybolmaktan mı geçer ne?
Haydi o zaman deyip, piyade adımlarla geçiyorum dolambaç mıntıkaları.
Nereye girip yitersem yiteyim sonunda çıkış yolu gidip gidip şehrin sayısız meydanları, meydancıklarından birinde sonlanıyor.

İRİ KIYIM
İşte şimdi koca bir alanın ortasına vardım bile. Son günlerini tükettiğimiz Ağustos ayının sıcak güneşi kentin ana meydanlarına dikili Büyük İskender heykellerinin gölgesini daha da iri kıyım düşürüyor sıcak beton zeminlere. At üstünde Büyük İskender, İleri hamle yaparken tasavvur edilmiş Büyük İskender, heybetli, yakışıklı, atletik yapısıyla yontulanmış Büyük İskender ve onun her bir heykelin altında keskiyle mermere kazınmış beynelmilel adı: Aleksander...

HÜZNÜN DORUK YAPTIĞI YER
İyi de çevreye tarassut eden gözlerime takılan koca bir yazı var öte binanın döşünde. Dev harflerle yazmışlar: Yahya Kemal Beyatlı.
Malum üstat bu kentin çocuğu.
Daha lise çağlarımdan anımsıyorum. Nihad Sâmi'ye anılarını anlatmış, edebiyat hocamız da bu söyleşiyi analiz etmemizi istemişti, becermiştik şükür ki. Oradan aklımda kalan tortular bile Yahya Kemal'in Üsküp sevdasını kanıtlıyor. Mesela diyor ki bir yerinde " Üsküp, yalnız vatan olarak değil, şehir olarak da gurbette hatırlanmaya değer bir beldemizdi. Milli ve dini değerleri yanında güzelliğiyle de çok önemliydi."
Usta ozan Üsküp'ü konu olarak belirlediği "Kaybolan Şehir" adlı şiirinde de kent hakkında şunları söylemekte: "Üsküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyarıdır, Evlad-ı fatihane onun yadigârıdır.
Firuze kubbelerle bizim şehrimizdi o; Yalnız bizimdi, çehre ve ruhiyle bizdi o.
Üsküp ki Şar Dağı'nda devamıydı Bursa'nın.
Bir lâle bahçesiydi dökülmüş temiz kanın."

* * *
ÜSKÜP' TE TÜRK VE İSLAM İZLERİ
Üsküp'e Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyetle gittim.
1884 yılından bu yana Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nu, Müftülük ve İslami yardımlaşma derneklerini ziyaret ettik önce. Başkan Altepe, bölge halkının kültürünü en iyi şekilde yaşaması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söylediğinde 'acaba neler yapılacak' diyordum ama kısa sürede bizzat gördüm çabaları, somut adımları. Mesela Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce restore ettirilecek olan Rufai Tekkesi ve Gazi Baba Türbesi'nin temel atma törenlerini yaptık hep beraber.
Makedonya İslam Birliği'ne bağlı Üsküp Müftülüğüne de gidip sıkıntıları, önerileri birinci ağızdan dinledik.

* * *
SÖNDÜRMEYE KADIN DESTEĞİ
Bodrum İçmeler'de otellerinin yanı başında alevlenen orman yangınından etkilenmemek için itfaiye kadar personel de gayret gösterdi. Kadınlar da kovalarla su taşıyıp çalılara sıçrayan küçük alevleri söndürdü.