edilmiş olur.
Aşkın ayete yansıması
İmam Beğani Nisa suresinin 69. ayetinin iniş sebebi hakkında şöyle der; Hz. Sevban (ra) Peygamberimize (sav) çok bağlı bir sahabeydi. O'nun işleriyle meşgul olurdu. Peygamberimizi göremeyince özlerdi. Bir gün Hz. Peygamber (sav)'e geldi. Ama rengi sapsarı olmuştu. Hasta bir görüntüsü vardı. Yüzünde hüzün esintileri vardı. Hz. Peygamber (sav) Sevban'a sordu; "Neyin var Sevban, hasta gibisin? Yüzün solmuş." Hz. Sevban şöyle dedi; "Ey Allah'ın elçisi hasta değilim. Beni sarsan bir acı da yok. Ama ne var ki seni bir gün göremeyince özlüyorum. Seni görünceye kadar bu özlemim geçmiyor. Sonra ben ahireti hatırladım. Düşledim. Cennete girsem bile seni orada göremem. Çünkü sen peygamberlerle beraber olacaksın. Makamın yücelerde olacak. Cennete giremezsem seni ebediyen göremem. İşte beni solduran, hasta gibi gösteren bu sorulardır." İmam Beğani'nin ve Vahidi'nin aktardıkları bu olay üzerine Nisa 69. ayeti iner: "Kim Allah'a ve peygambere itaat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehitlerle ve iyi kimselerle birliktedirler. Bunlar ne güzel arkadaştır."
SORU - CEVAP
Gusül abdesti alırken dua etmek doğru mudur? Gusül abdesti alırken dua etmekte bir sakınca yoktur. Çünkü gusül abdesti almaya başladığınızda besmele çekerek yıkanmaya başlıyorsunuz. Artık o niyetle o işe girdiğiniz için dualarınızı söyleyebilirsiniz. Eğer o duaları da biliyorsanız, söylemenizde dinen bir sakınca yoktur.
Eşimizi kıskanmak günah mıdır? Müslüman ve namuslu kişi eşini tabii ki kıskanır. Eşini kıskanmak kötü bir şey değildir. Ama bu kıskançlık bir hastalığa, anormal bir tehdide ve şüpheye dönüşmemelidir. Bir insan kötü bir şey yapmak isterse başına on tane polis de koysan yine yapar. Yanlış yapanın yanlışından siz sorumlu olmazsınız. Eşler birbirine güvenmeli ve her şeyden anlam çıkarmamalıdır.
Borcunu ödemeyene hakkını helal etmek günah mıdır? Borcunu ödemeyene hakkınızı helal ediyorsanız o sizin büyüklüğünüzün işaretidir. Çünkü bu durumda herkes helal etmez hakkını. Ama eğer bir kişi parası olmasına rağmen borcunu ödemiyorsa günahkârdır. Böyle bir durumda siz de hakkınızı almaya çalışın, çünkü sizin bunda çoluk çocuğunuzun rızkı olabilir. Ama eğer bu kişi gerçekten iflas etmiş, zor durumdaysa Allah'a bırakın. Allah görüyor zaten, eğer yanlış yaparsa o
kaybeder, siz kazanırsınız.
BİR HADİS
Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) 'Lailahe İllallah' demeyi telkin edin. (Müslim)
BİR AYET
Ey iman edenler! Mü'minleri bırakıp da kafirleri dost edinmeyin. Kendi aleyhinize Allah'a apaçık bir delil mi vermek istiyorsunuz? (Nisa-144)
BİR SEVAP
Cuma namazı için erken hazırlanmak…
"Kim cuma günü elinden geldiğince temizlik yapıp yağlanır, evindeki kokudan da sürünür, sonra mescide gelip iki kişinin arasını eliyle açarak rahatsız etmeden sessizce oturur, sonra Allah'ın farz kıldığı namazı da kılar ve imam konuşurken susup dikkatle onu dinlerse, mutlaka onunla gelecek cuma arasındaki günahları bağışlanır."