DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Ekim 2018

İlişkide ağrım oluyor

Nafiz Bey, 3 ay önce evlendim. Geçen yıl apandisitten ameliyat olmuştum. Cinsel ilişkiden sonra ameliyat yerimde ağrı oluyor.
Korkuyorum. Ne yapmalıyım?
ANLATTIĞINIZ konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart...
Kadınların neredeyse yarısı, cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir.
Muayene sonrası karın içini gösteren ultrason, tomografi, MR gibi testler istenebilir. Bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir.

Yaşım 17. Hızlı yemek yiyorum. Sigara da içiyorum. Dört aydır ekşimem oluyor. Ağzıma acı sular geliyor. 3 ay önce doktor reflü teşhisi koydu. Tedaviden sonra şikayetlerim geçmişti. Reflü bir daha başlar mı? Bu yaşta reflü olur mu?
OLUR. Her yaşta reflü olabilir. Ufacık bebekler dahil her yaş ve cinste reflü görülebilir. Şişmanlık en önemli risk faktörüdür. Bazı genetik özellikler ve karın içi basıncını arttıran nedenler de riski arttırabilir. Hamilelik de, hem hormonal nedenlerden ve hem de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikler. Yavaş ye. İyi çiğne. Yemekten sonra sırt üstü yatma. Akşam yatmadan yemek yeme. Sol tarafına yat. Porsiyonlarını azalt. Sigara, çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve yiyecekler ile sütlü ürünler reflüyü arttırabilir. Alışkanlıklarla ilgili olduğundan tedavi edilse bile tekrar başlayabilir.

59'UNDA CİNSEL HAYAT
Yaşım 59. 6 aydır hanımla ilişkiye girmedik. Aylar sonra tam erkekliğim bitti derken beraber olduk. Ben de umutlandım tabi! Neden böyle oldu?
İNSANLAR cinsel ilişki hazırlık döneminde çeşitli uyaranlardan etkilenebilirler. Uyarılıp orgazma hazır hale gelebilirler. Fotoğraf, ışık, ses, koku, eşyalar, dokunma, sevişme ve cinsel ilişki, hazırlığı başlatabilir. Bununla ilgili olarak zaman zaman farklı uygulamalarla hazırlık dönemi yaşamak hastalık kabul edilmez. Ama sadece izleme, gözetleme ile uyarılıp başka hiçbir şeyle uyarılamıyorsan hastalık kabul edilebilir. Bunun için önce psikolog, gerekirse sonra psikiyatriste ihtiyacın olabilir. Bu şekilde uyarılmalar sonrası ilişkiye girebilirsiniz.

Nafiz Bey, kafam karışık! 48 yaşındayım. 5 senedir şeker hastasıyım. İlaçlarımı düzenli alıyorum. Herkes "Spor yap, hastalığına iyi gelir" diyor. Spor bu kadar işe yarıyor mu?
EVET. Harekette bereket vardır. Hareket etmek, spor yapmak şeker seviyesini ve insülin ihtiyacını azaltır. Sadece şeker hastalığı ile değil, genel olarak da egzersizin faydaları saymakla bitmez. Vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olur. Kalp kasını kuvvetlendirir. Kasların ve eklemlerin kuvvetlenmesini sağlar. İlaç kullanımlarında azalmalara neden olabilir. Tabi stresi azaltmalısın. Manyetik alan tedavisi de bedenin pankreasla beraber çalışma performansını arttırarak tedaviye destek olabilir.

KABA DAVRANIYOR
22 yaşındayım. Evleneli 3 ay oldu. Eşim hemen çocuk sahibi olmak istiyor. Bana da kaba davranıyor. Canım yanıyor. Ne yapmam lazım?
ÖNCELİKLE bana anlattıklarını eşinle paylaş. Yanlış bilgi ve zannederek yaşanmaz. Eşin kaba davranırsa, çocuk olacağını sanıyor olabilir. Çocuk sahibi olma ile ilgili temel bilgileri uzmanından öğrenmeli. Acelecilik ve yanlış bilgi yüzünden seni ruhsal ve bedensel olarak olumsuz etkiliyor. Düzenli ve doğru cinsel ilişkiye her girildiğinde çocuk olsaydı dünyada adım atacak yer kalmazdı. Stres, korku, kaygı özellikle prolaktin hormonu da dahil bir çok hormonu etkileyerek çocuk sahibi olmayı geciktirebilir. Rahatlık ve huzur, rahatlık ve huzur getirir. Sabırla eşinle konuş.

22 yaşındayım. Adetlerim düzenli olmasına rağmen çok oluyor. Beni çok halsiz yorgun bırakıyor. Bu bir hastalık mı? Fikriniz nedir?
KADIN hastalıklarının sık rastlanan şikayetlerinden biri olan bu duruma menoraji diyoruz. Adet kanamalarının düzenli aralıklarla, ancak fazla miktarda ve/veya 7 günden uzun süreyle oluşmasıdır. Normal bir adet dönemi 7 gün, kanama 4 veya 6 gün sürer. Menorajide ise bir siklusta 80 ml'den fazla kan kaybı olabilir. Menorajinin diğer bir tanımı hastanın yaşam kalitesini fiziksel, duygusal, sosyal ve maddi olarak etkileyen; tek başına veya diğer şikayetlerle birlikte görülen aşırı menstrüel kan kaybıdır.

Yeni evliyim. Eşimle birlikte olamıyorum. Acı çekmekten endişeliyim. Eşim beni aldatır diye korkuyorum. Hangi doktora gitmeliyim?
BUNUN adı vajinismus... Gerçi senin için adından ziyade iyileşmesi önemli. Bu durum, sık karşılaşılan bir şikayettir. Kadın cinsel organının girişindeki kasların kişinin isteği dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olacağından korkulur. Eşinle bu korkunu paylaş. Psikolog, iç hastalıkları uzmanı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım alman gerekir. Korkma. Sabret...