DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Ağustos 2017

Cinsellik kendini tanımakla başlar

25 yaşında bir bayanım. Çalışıyorum. Kilolu değilim ama kendimi çirkin buluyorum. Bir erkekle ciddi bir ilişki ihtimalim bile olmadı. Yani hiç konuşmadım, flört yapmadım. Evlenirsem bu halimle kimse cinsel olarak beni beğenmez diye düşünüp sıkılıyorum. Niye yazdıysam...
Kolay gelsin. Duygusal, utangaç, geleneksel, ürkek, kuşkucu, evhamlı bir okuyucumuz daha var. Merak etme yalnız değilsin. Senin gibi düşünen, yanlış bilgi ve 'zannederek' hayattan korkan birçok okuyucumuz ve hastamız var. Özellikle cinselliği konuşup, uzmanına danışmaktan kaçınma alışkanlığı oldukça yaygın. Cinsellik, ilk önce kendini tanımakla başlar ve ancak kendisini seven, sayan ve güvenen bir insan karşısındakine de bu olumlu duygularla yönelebilir. Cinsel hayatın sağlıklı ve iyi olmasının ilk şartı bunu istemektir. Nasıl ki koşmak için sporcu olmak gerekmiyorsa, iyi bir yemek yapmak için aşçı olmak gerekmiyorsa var olan bedensel özelliklerimizle sağlıklı ve iyi bir cinsel hayatımız olması için kendimize güvenmemiz ve bunu gerçekten istememiz gerekli.

26 yaşında yeğenim var. Fransa'da yaşıyor. Bu yaz tatil için bizi ziyarete geldiler. Vücudunda beyaz beyaz lekeler vardı. Giderken sordum. Deri hastalığı demişler. Bana bulaşma ihtimali var mı?
Anlattıklarına bakılırsa yeğeninde 'vitiligo' dediğimiz bir hastalık var. Deriye normal rengi veren madde melanindir. Deride bulunan melanosit dediğimiz hücreler tarafından bu renk maddesi üretilir. Vitiligonun kesin sebebi bilinmemesine karşın, vücudun kendi kendisini düşman zannedip zarar veriyor. Böylece cilde renk veren melanin boyası yapımı azalıyor. Bazı cilt bölgeleri beyaz renkli görünür. Bu düşünceden yola çıkarak vitiligolu hastalarda aynı mekanizma ile tiroit gibi başka organlarda da hastalık ortaya çıkabilir. Bazen vitiligo güneş yanığı ile tetiklenebilir. Erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler. Fakat koyu tenli kişilerde daha kolay fark edilir. Bulaşıcı değildir merak etme.

'Şişmanlarda şeker hastalığı daha fazla olur' diyorlar. Ben de şişmanım. Ailemde şeker yok. Zayıflamak istiyorum. Zayıflasam da şeker olur muyum? Bir de 'Ozon yaptır' diyorlar. Sizce bana iyi gelir mi?
Beden bir araba olsaydı benzini 'glikoz' olurdu. Yani bedenin enerji kaynağı yediklerimizden yapılan kan glikozudur. Bu gıdayı bedenin kullanmasını sağlayan aracı maddeye de 'insülin' denir. İnsülin pankreas organında üretilir. Her öğünden sonra normal olarak küçük miktarlarda üretilir. Şişman kişilerde insülin direnci olabilir. Bu da önce kan şekerini düşürür. Sonra düşüremez hale getirir. Ve sonunda da şeker hastası olursun. Zayıflarsan şeker hastası olma riskin azalır. Ağzının tadı kaçmasın diye zayıflamalısın. Ozon tedavisi çok önemli bir tedavi metodudur. Hem hastalık hallerinde hem de sağlıklı iken uygulanabilir. Tüm bedeni geliştiren, kuvvetlendiren özellikleri vardır. Metabolizma düzenleyici ve hızlandırıcı özellikleri nedeni ile zayıflamana da katkıda bulunacaktır.

3 aydır menopozdayım. Biraz huzursuzum. 55 yaşındayım. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Evet. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Yunanca 'Men' yani 'aylık' ve 'pause' yani 'kesilme' anlamına gelen kelimelerle ifade edilmiştir. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise cinsel ilişkide olması gereken kayganlığı azaltır. Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki şikayetleri azaltabilir.

Makatımda çatlak var. Bir de memeler var. Çatlaklar meme yapar mı?
Makattaki çatlağa 'Anal Fissür' denir. Makat iç yüzeyinde ve hemen dışındaki cilde uzanan yırtıklar oluşur. Çoğunlukla zorlu ıkınmalar, kabızlıklar esnasında oluşur. Çatlak-yırtık olduktan sonra ağrı ihtimali ile dışkılama ertelemeleri sonucu kabızlık-sert dışkı artar. Çatlak-yırtık ilerler. Makattaki memeler yani hemoroid-basur-makat damar varisleri de ıkınma ve kabızlıkla ortaya çıkabilir. Çatlak basur yapmaz, sebep olur.