DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Mayıs 2017

Şekere dikkat

Şişman biriyim, oruç tutmak istiyorum. Ama dayanamıyorum. Aç olunca elim ayağım titriyor. Oruç tutamıyorum. Bunalıma gireceğim. Nasıl oruç tutabilirim?
Açlığa dayanıksızlık ve kilolarınız nedeniyle bazı tetkiklerin yapılması gerekli. Özellikle "Şeker Yükleme Testi" olarak bilinen Oral Glikoz tolerans testi yapılması gerekli. Kan glikozu (şekeri) düşüklüğüne bağlı açlığa tahammülsüzlük ve aşırı kilo alma söz konusu olabilir. Troid fonksiyon testlerinin de diğer bazı testlerle birlikte yapılması uygun olabilir. "Hipotroidi" denilen troid bezinin az çalıştığı durumlarda kilo şişmanlık ve açlığa tahammülsüzlük olabilir. Bir iç hastalıkları uzmanına başvurun. Tetkik ve tedaviler sonrası oruç tutma kararınızı yeniden doktorunuzla görüşebilirsiniz. Bunalıma gerek yok. Derdini söylemeyen derman bulamaz.

Daha önce migrenim vardı. Her Ramazan'da iftardan yaklaşık 1 saat önce baş ağrım başlıyor. Eski baş ağrıma benziyor. Son birkaç gündür bulantı yapmaya da başladı. Ne yapmalıyım?
Baş ağrısı sırasında tansiyonunuzu ölçtürmeniz uygun olur. Tansiyon yükseklikleri hatta düşmeleri baş ağrılarına neden olur. Bununla beraber kan glikozu (şekeri) düşmeleri de baş ağrısı yapabilir. Şeker ölçtürme imkânınız olursa tanımlayıcı olacaktır. Kan glikoz düşmeleri migren ataklarını arttırabilir. Doktora gitmeniz uygun olur. İlerleyici şikâyetlerde tetkik ve tanı ertelenmemeli. Şikâyetler dayanılmaz oluyorsa tanı ve tedavi süresince orucunuzu ertelemeniz tıbben uygun olacaktır.

Oruç tuttuğum için spor yapamıyorum. Ramazan'da spor yapılır mı?
Oruç tutarken spor yapılmaz diye bir kaide yok. Egzersiz her zaman iyidir. Oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması uygun olacaktır. Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Onun için az yapın iftardan sonra yapın.