DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Mayıs 2017

Enginar böbrek kumlarını döker

Kolesterolüm yüksek. Böbrek taşım var. Diyet uzmanım enginar önerdi. Ben hiç sevmem. Dedikleri kadar önemli mi?
Hastalıklarımıza uygun beslenme tamamlayıcı tıp olarak oldukça değerlidir.
Enginarda tüm sebzeler gibi ayrı bir mucize. Bol liflidir.
Hazmı kolaylaştırır. Üre ve kolesterolü düşürücü, idrar söktürücü, kandaki şekerini düzenleyici, damar sertliği ve kalp hastalıklarını önleyici, böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı özellikleri var. Magnezyum, folat ve C vitamininden zengin.
Ayrıca prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı koruyucu maddelere sahiptir. Yemek ayırmak yok. Enginar duyarsa ağlar! Yemelisin....

Açlık şekerim 105, tokluk şekerim 107. Doktor, "Açlık şekerinin düzeni kaçtı" dedi. Siz ne dersiniz?
Aslında bir yanıyla doğru.
Normalde açlık kan şekeri ölçümünün 10-12 saatlik açlık sonrası 100 mg/dl'nin altında olmasını bekleriz. İlk lokmadan 2 saat geçtikten sonra tokluk şekeri ölçeriz. Bu ölçümün de 140 mg/dl'nin altında olmasını bekleriz. Açlığın 105.100'ü geçmiş. Tokluk şekerin de 107, sanki hiç doymamışsın da hala 12 saat açmışsın gibi çıkmış.
Mutlaka diyet uzmanına git. Az az sık sık yemek yemeniz gerekir.
Şekerli gıdalardan sakın. Bu yolun ilerisinde şeker hastalığı karşımıza çıkmasın diye şimdiden tedbir al.

Doktor bey 5 aydır evliyim. Cinsel ilişkiye girdiğimizde ağrım oluyor. Eşime söylemiyorum. Apandisit ameliyatı geçirmiştim. Acaba onunla bir ilgisi olabilir mi?
Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor.
Olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart.
Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir.