DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Eylül 2015

Şeker hastaları bol su içmeli

4 yıldır şeker hastalığı ilaçları kullanıyorum. Amcam da şeker hastası. Ayak damar hastalığı şekeri 4 yıllıkken başlamış. Benim şikâyetim yok. Ama ileride olur mu?
Her şeker hastasının ayak damarı bozulacak diye bir kaide yok.
Tanı konan kişi perhiz yapmazsa kan şeker düzeyleri yüksek gider. Bu da damarları bozar. Diyabetik damar hastalığı damarların şeker hastalığına bağlı nedenlerle kalınlaşır, daralır ve tıkanır. Bu nedenle felç, kalp damar hastalığı ve tıkayıcı damar hastalığı çok daha fazla görülür.
İyileşmeyen ayak yaraları ve sonunda da ayak ya da bacağın kaybına yol açabilir. Kan şekerini kontrol et. Bol hareket et. Günde 12 bardak su iç.

Doktor bey 5 aylık gebeyim. Bel ağrım var. Novalgin iç dediler içeyim mi?
Hayır. İçme. Novalgin gebeliğin son üç ayında kullanılmamalıdır.
Çünkü "Metamizol" dediğimiz Novalgin ilacının etkili olan maddesi bebeğin kalbinin gelişimini etkileyebilir. Kalbin yapısını bozabilir.
Ayrıca doğumdan sonra kanama hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden doktorunun önerdiği diğer ağrı kesicileri kullanman gerekir. Yani seni takip eden doğum uzmanına git. Şikâyetini anlat. Uygun olan ilaçlardan reçeteye yazsın.

28 yaşında bir bayanım. 3 yıldır romatizma hastasıyım. Hamile kalmak istesem romatizma ilaçları hamileliğimi engeller mi?
Hamilelik düşündüğün anda seni takip eden romatizma veya iç hastalıkları uzmanına başvur. Romatizma hastalığı derken tam olarak hastalığının ismini belirtmemişsiniz. Özellikle bazı romatizmal hastalıkların hamilelikteki durumları önemlidir. Verdiğimiz ilaçlar hamileliği olumsuz etkileyip, doğacak bebeklerde hastalık yapma ihtimali taşırlar. Hastanın durumuna göre bazı ilaçları hamilelikten 3 ay önce kesmek gerekir. Bazı ilaçları ise yıllarca anne kanında kalacağı için vücuttan uzaklaştırıcı ilaçların kullanılması gerekmektedir.