DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Mayıs 2015

Ağız yaralarına karbonatlı su

Oğlumun ağzında aft var. Çok fazla yara oluyor. Acıdan ağlayacak durumda. Ne yapsak geçmedi.
Gargara yapacak kadar yaşı büyükse 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat at. Sabah akşam gargara yapıp tükürsün. Burnu tıkalı çocuklar ağızdan nefes alıp verdiğinde ağzı kurur, kolay yara çıkar. Kaygılı içe kapalı stresli çocuklarda da ağız içi yaralar olabilir. Diş, dişeti hastalıkları, geniz akıntısı gibi enfeksiyon kaynağı varsa tedavi edin. Abur cubur beslenenlerde vitamin ve mineral açığı gelişebilir. Ailede ağızda yara ile seyreden 'Behçet Hastalığı' gibi hastalıklar var mı? Özellikle çinko ve ve C, A,B, D vitamini eksiklikleri bu tarz şikayetler yapabilir. Aynı doktor takibinde bu ihtimaller değerlendirilip gereğinde farklı branşlardan yardım istenebilir.

35 Yaşındayım. 4 aydır zayıflayayım diye diyete başladım. Bu seferde saçlar gitti. Yemeğe tekrar başlamayı düşünüyorum. Ne dersiniz?
Tabiki diyet sırasında saç dökülmesi olabilir. Özellikle hızlı kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan açlık diyetleri bedenin normalde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir. Yan etki varsa uygulamayı bırakın.
Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş. Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir. Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de saçlardır. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor. Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor. Kafanıza göre diyet kafada saç bırakmayabilir.

55 yaşına girdim. Ara ara ağrı kesici alıyorum. Böbreğime bir şey olur mu?
Sebepsiz, doktor tavsiyesi olmadan ağrı kesicileri veya diğer ilaçları kullanmamalısınız.
Sürekli ağrı kesici kullananlarda bu ilaçların kullanımına bağlı ağrılar bile olabiliyor. Altta yatan başka hastalıklarınıza, kullandığınız antibiyotiğin cinsine, miktarına göre böbrek zararı ihtimali olabilir. Tabi ki daha önce böbreğinize ait doğumsal veya sonradan geçirilmiş bir hastalık bilgisine göre bu ihtimal daha da ön plana çıkabilir. Yeterince su iç. Egzersiz yap.