DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Eylül 2014

Sivilcesi olan yağlı yemesin

- 21 yaşındayım. 1 yıldır sivilcelerim azdı. Cildimde kaşıntı ve sivilcelenme oluşuyor. Nasıl kurtulabilirim?
Sizin cildinize has özellikler, cildinizle temas eden temizlik veya kozmetik ürünleri ve bazı hastalıklar bu şikayetlere neden olabilir. Öncelikle cilt doktoruna muayene olun. Tedavilerde ağızdan alınan haplar, haricen sürülen krem ve jeller kullanılır. Çoğu akne krem ve jelleri bir miktar soyulma, gerilme, kızarıklık gibi beklenen etkilere yol açabilir. Daha sonra bu etkiler gerileyebilir. Sabunlar sivilceleri tedavi etmez. Yalnızca tedaviye yardım ederler. Dirençli vakalarda özel ilaçlar veya hormonal tedavi gerekebilir.
Akne izleri için cerrahi traşlama veya lazer gibi teknikler kullanılabilir. Ve tabii kesinlikle sigara içme, yağlı gıdalardan yoğun beslenme. Ayrıca sıkıntı, stres ve evham yapmamaya da dikkat et.

- Doktor bey babamın yaşı 67. Kireçlenme sorunu yaşıyor. Bu kireçlenmelerden nasıl korunmalıyız?
Kıkırdakların aşınması "kireçlenme" dediğimiz hastalıklara neden olur. Önemli olan bu durumun başlamasını engellemektir. Bunun için kıkırdakları bozan durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Kilo almayın, eklem bozuklukları-duruş bozukluklarıkemiklerin şekil bozuklukları varsa ihmal etmeden en kısa sürede tedavi ettirin.
Eklem enfeksiyonlarında tedavileri aksatmayın. Eklemleri zorlayacak sporlar ve hareketlerden kaçının. Özellikle ev hanımlarının günlük işlerini yaparken doğru pozisyonlarda çalışmaları önem taşır. Aksi takdirde çeşitli nedenlerle aşınan kıkırdak ileri yaşlarda harekete mani olur.

- Doktor bey 3 aydır büyük abdestimi yaparken makatım yanıyor, yırtılacak gibi oluyor. Ihlamur iyi gelir mi?
Genel cerrahi uzmanı muayenesi daha iyi gelir. Dışkılama sırasında anüste yırtılma veya kesilme tarzında hissedilen şiddetli ağrı ve bazen olabilen kanama "Anal Fissür" hastalığında olabilir. Ağrı bazen dışkılamadan sonra birkaç saat devam edebilir. Anal Fissür makatta oluşan uzun bir yarıktır. Genelde çok katı ve büyük hacimdeki dışkı parçalarının anüsten çıkarken neden olduğu bir durumdur.
İltihaplı bağırsak hastalıklarında da görülebilir. Sinameki, rezene, ıhlamur dışkı sertliğini-dışkılamayı rahatlatabilir. Hastalığı geçirmez.

- 4 aydır evliyiz. Bir türlü eşimle birlikte olamıyoruz. Ben kendimi kasıyorum. 'Bana acı verecek' diye korkuyorum. 'Çocuğumuz olmazsa eşim başka kadınlara bakar mı?' diye bunalımdayım. Hangi doktora gidelim?
Bunun adı "vajinismus". Gerçi senin için adından ziyade iyileşmesi önemli. Sık karşılaşılan bir şikayettir. Kadın cinsel organının girişindeki kasların kişinin isteği dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olacağından korkulur.
Eşinle birlikte bu korkunu paylaş. Ayrıca psikolog, iç hastalıkları uzmanı ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım alman gerekir. Korkma. Sabırlı ol...