CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Yoğurt değil hareketsizlik şişmanlatır

Eklenme Tarihi 11 Ocak 2016
Hocam kemik erimem var. Herkes yoğurt yemem gerektiğini söylüyor. Kilo alaktan korkuyorum. Siz ne dersiniz?
Bildiğimiz, içinde ek bir şey olmayan yoğurdu ben de severek yerim. Suyunu da içerim. Mümkünse evde kendim cam kaplarda yaparım. Değilse yine cam kapta satılanlarını tercih ederim. Son kullanma tarihine mutlaka bakarım. Plastik kaplar da alacaksam, kabın altındaki numaraya bakarım. Rakamı varsa alırım. Keçi yoğurdu, manda yoğurdu gibi farklı yoğurtları da mutlaka yemeye çalışırım. 100 gram doğal sofra yoğurdu yaklaşık 80 kaloridir. Günde 1 kilo yesen 800 kalori eder. Kilo alanlar öncelikle hareketsizlikten kilo alırlar. Yoğurt kemik erimesi için iyi bir destektir. Ama tedavinin yerini tutmaz.

Kalp atışlarım çok değişik. Doktora gitmedim. Komşum tansiyonumu ölçüyor. Bir 114 bir 64 oluyor. Ara ara başım dönüyor. Ne yapmalıyım?
Kalp atımlarının atardamar duvarına yaptığı basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine nabız denir. Yetişkin bir kişide normal nabız sayısı dakikada 60-100, çocuklarda 100-120, bebeklerde 100-140'dır. Tarif ettiğin sınırlar, normal sınırlar içinde. Ayrıca sadece sayıya bakarak da çarpıntı var diyemeyiz. Farklı ve düzensiz kalp atışları da çarpıntı olarak tanımlanabilir. EKG, EKG holter 24 saatlik takip yapılması iyi olur. İç hastalıkları veya kardiyoloji uzmanına git.

Nafiz hocam eşim pankreas iltihabı oldu. Perhiz yapması gerekiyor mu? Neler zararlıdır?
Pankreas bezinin kapasitesini zorlayacak gıdaları tüketmemek gerekir. Pasta, çikolata, krema, kaymak, hamur tatlıları, yağlı börek, çörekler, susam, tahin, helvalar, yağlı yiyecekler, yağda kızartmalar, yağlı etler, yağlı tavuk, yağlı balık, sucuk, salam, sosis, pastırma, sakatatlar (karaciğer, böbrek, beyin vb.), hayvani ve katı yağlar, yumurta ve yumurtalı her türlü yiyecek, alkollü içkiler, kuru yemişler, baharatlı yiyecekler, kepekli ekmek, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut v.b) gibi gıdalardan biraz uzak durması uygun olacaktır.