CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Aşırı stres saç döküyor

Eklenme Tarihi 19 Mayıs 2014
* 45 yaşında bir bayanım. Son 6 aydır aşırı artan saç dökülmem var. Çok fazla kaşıntı ile sızı şeklinde ağrılarım var. 1 aydır kaşlarımda da dökülme başladı. İki sefer doktora gidip yazdıkları reçeteyi kullanmama rağmen bir sonuç alamadım. Ne yapmalıyım?
Saç dökülmeleri bazen direk saç ile ilgili nedenlerden bazen de romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçlar gibi saç ve cilt hastalıkları dışında kalan hastalıklardan dolayı dökülebilir. İlaçları anlatmamışsınız ama, başlangıçta saç-cilt hastalıklarına bağlı olan saç dökülme ilaçları kullanılır.
Siz de 1 aylık tedaviyle iyileşmemişsiniz.
Şimdi romatizmal hastalıklar, hormon hastalıkları, vitamin mineral eksiklikleri ve depresyon ihtimalleri de dahil olmak üzere diğer ihtimallerin araştırılması uygun olur.
İç hastalıkları uzman muayenesi gerekir.

* 31 yaşındayım hipotroid hastasıyım. Doktorum troid bezlerimin çalışmadığını söyledi Eutroxs denen ilacı sabahları kahvaltıdan 2 saat önce 100 mg kullanıyorum. Kan tahlili yaptırdım sonuçlarım şöyle glukoz 78, Ürik asit 6,5, ast 17, alt 25, trigliserid 237, kolesterol 218, HDL kolesterol 34, LDL kolesterol 137, demir 55, free T3 3,63, T4 1,14, TSH 2,724, B12 241. Günde en az 1 saat yürüyüşte yapıyorum. Kilom 85 boyum 1.70. Kilo vermekte zorlanıyorum. NE önerirsiniz?
Troid bezinin çalışmasını azaltan hastalıklar sonucu hipotroidi dediğimiz hastalık gelişir.
Buna neden olan durumun araştırılması önemlidir. Zira takip ve tedavi ona göre yapılır. Şu an aldığın ilaçlarla kanındaki troid hormonu düzeyi normal sınırlar içinde. Kan trigliserid ve kolesterol düzeyleri hafif yüksek. Ancak troid bezi az çalıştığında bu durum beklenebilir.
Uzun vade de yağ-kolesterol düşürücü ilaçlar olmadan bile normal hale dönebilir.
Şişmansın. Mutlaka yediğinden fazla harcamalısın.
Hormon hastalıkları bir arada bulunma ihtimali taşırlar. 75 gram glikoz ile 2 saatlik yükleme testi yaptır.

* 72 yaşındayım, guatr için Tiroid USG'si çektirdim. Sonuç: E04.9 Toksik olmayan guatr, tanımlanmamış yazıyor.
Ayrıca sağ lob 31*30*78 mm ve sol lob 35*49*90 mm. boyutlarda olup isthmus 20 mm.kalınlığındadır. Bunun tedavisi ve kansere çevirme riski var mıdır?
EO4.9 olarak belirtilen tanımlama; hastalıkların uluslararası tarif edilmesi için uygulanan standart hastalık kodudur( ICD). Troid nodüllerinin 1 santimetreyi geçmesi halinde biyopsi yaparak kontrol edilmesi gerekir. Multinodüler guatr takip sırasında ameliyat gerektirebilir bir tanıdır. İç hastalıkları, endokrinoloji ya da genel cerrahi uzmanı takip ekibinde yer alabilir. İç hastalıkları uzmanını seç. Takibine gir. Biopsi ihtimalinden de korkma.

* 1 aylık hamileyim. Gebeliğim iyi geçsin istiyorum. Yediklerime dikkat ediyorum. Balık yağı desteği almalıyım? Bi zararı olur mu?
Gebelikte Omega-3 ya da daha yaygın bilinen adıyla "balık yağı" almanın gestasyonal diyabet (gebelik diyabeti), hipertansiyon ve eklampsi denen hastalık oluşmasını önlemediği saptanmıştır. Avrupa'da yapılan çalışmalarda yüksek riskli gebelere son trimestrde (son 3 ayda) günde 2.7 gram EPA+DHA yağ asiti verildiğinde prematür doğum riskinin % 33'den %21'e azaldığı gösterilmiştir. Gebelikte EPA ve DHA alan annelerinin beyin fonksiyonlarının daha iyi olduğu iddia edilmişse de ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Yani en azından zararı yok. Ama bütün mucizeleri balık yağından beklememek lazım.