Tarihi 30 Ağustos 2016

Taksitler ne kadar artacak?

BDDK, kredi kartında taksit sayısını artırmak için yeni bir taslak üzerinde çalışıyor. Taksit sayısındaki artışın, birçok sektörde satış adedini ve ciroları yükseltmesi bekleniyor. Hangi sektörde taksit sayısının artacağı henüz kesinleşmiş değil. Mevcut uygulamada kredi kartları ile yapılan mal ve hizmet alımlarında ve nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemiyor.
Taksit sayısı sektörlere göre farklı uygulanıyor. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre 4 ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmıyor.
Başta kuyum sektörü olmak üzere birçok sektörde taksit sayısının artacağına yönelik umutlu bir bekleyiş var. Pratikte her sektör için taksit sayısını artırmak mümkün mü, buna bir bakalım? Market, gıda ve akaryakıt, hızlı tüketim ürünleri kapsamında olduğu için taksit sayısının artması mümkün görünmüyor. Buradaki temel kural, tüketicilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı harcamalar kapsam dışında tutuluyor. Yeni taslakta bu harcamalara ilişkin bir taksitlendirme olanağı olmadığı gibi, taksitlendirme olması durumunda bir takım sakıncalar bulunmaktadır. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, ilk 6 aylık kredi kartı harcamaları toplamı 45.963,7 milyon TL'dir. 8.826,80 milyon TL market ve alışveriş merkezlerinde, 3.950,45 milyon TL de akaryakıt istasyonlarında harcanmış.
Toplam kart harcamaları içindeki ilk 2'de olan bu 2 harcama kaleminde taksit sayısı artmayacak.

Hangi ürünleri kapsar?

Taksit sayısının artacağı muhtemel ürünler arasında kuyum, cep telefonu ve bilgisayar olacak. Bu ürünlerde daha önceki alınan tedbirler kapsamında taksitlendirme kaldırılmış ya da taksitlere sınır getirilmişti. Üzerinde çalışılan taslakta; market, gıda ve benzin dışında tüketilen ürünlerin büyük bölümünde taksitlendirmede sınırlandırmanın kaldırılması planlanıyor. Vadeler ise büyük ölçüde 12 ay ya da 12 aya yakın olarak uygulanacak.
Taksit sayısının artırılmasına neden ihtiyaç duyuldu? Bunun cevabını da kısaca açıklayalım. Tüketiciler; mobilya, beyaz eşya, tüketici elektroniği, kuyum gibi harcamalarında öncelikle taksit var mı yok mu ve vade ne kadar, buna bakıyor. Taksit sınırlandırılmasının geldiği tüm sektörlerde önemli ciro kayıpları yaşandı. Yeni düzenlemenin tüketicinin satın alma kararına olumlu yansıyacağı gibi, birçok sektörde satışları artırması bekleniyor.