Tarihi 13 Aralık 2015

Nasıl girişimci olurum

64. Hükümet Eylem Planı kapsamında açıklanan genç girişimcilere 50 bin lira verilmesine yönelik destek programı hazır. Hibeden yararlanma şartları KOSGEB'in Girişimcilik Destek Paketi kapsamındaki şartları taşıyacak. KOSGEB girişimci desteklerinden KOBİ'ler, girişimciler ile İş Geliştirme Merkezini yönetmek üzere kurulan tüzel kişiler yararlanıyor. 29 yaşına kadar alınabilecek girişimcilik desteklerinden faydalanabilmek için KOSGEB'den girişimci eğitim sertifikası alınması gerekiyor.

İŞ'İ KURMA...

Destekten yararlanmayı istemek kadar iyi bir iş fikrine de sahip olmak önemlidir. Kendi işini kurmak isteyen girişimcinin başarılı olmasının ilk koşulu potansiyeli yüksek iş fikrine sahip olmasıdır. İş fikri belirlenirken, girişimci öncelikle iş deneyimlerini, ustalıklarını ve becerilerini ele almalıdır. İkinci aşamada girişimci, çalışma programını hazırlamalıdır. Bu aşamada işin kurulmasından ilk müşteriye kadar ki süreç planlanmalıdır. Üçüncü aşama, iş fikrinin ön değerlendirme aşmasıdır. İş fikrinin gerçekleştirilmesi ve uygulanması için öncelikle işin başarı şansı ve gelir potansiyeli araştırmalıdır Kısaca iş fikrinin yapılabilirliği araştırılır. Girişimci, iş kurma süreci başında sektör, zaman, yer, sertifikalar ve yeterlilikleri iyi araştırmalıdır. Örneğin kreş açmak isteyen bir girişimcinin bu tür işletmelerin açılması konusunda yetki sahibi olması ve bu tür iş yerlerinde çalıştırılması zorunlu meslek sahiplerini istihdam etmesi gerekir. Girişimci kurmak isteği iş için birçok soruyu sormalıdır. Örneğin, iş fikrinin piyasadaki arz- talep ilişkisi, müşteri kitlesi maliyet gibi konular sorgulaması gerekir. Dördüncü aşamada iş planının hazırlanması gerekir. Girişimci, iş fikrinin yapılabilirlik araştırması ile kuracağı işin en doğru ve uygulanabilirliği modeline ulaşır. Bu aşamada girişimci, kuruluş ve işletme seçenekleri arasından en uygun olana karar verir. Bu aşamadan sonra İş Planı'na gereksinim vardır. İş Planı, işin kurulacağı güne kadar ki tüm aşamalar belirlenir. Bu planın amacı, girişimcinin iş kurma sürecinde hangi hedefler için neleri nasıl ve ne zaman yapacağının belirlenmesidir. Beşinci aşama işi kurma aşamasıdır. Bu aşamada girişimci, işyerini kiralar, işletmenin yasal kuruluş işlemlerini yapar, çalışanları istihdam eder, malzeme ve ekipmanları temin eder ve işletmeyi faaliyete başlatır.

GİRİŞİMCİ HATALARI
İş kurabilmek için yeterli finansal kaynağı temin etmek kadar, bu kaynağı doğru şekilde kullanabilmekte çok önemlidir. Girişimcilerin yaptığı en büyük hata kendi yetenek ve becerilerine uygun alanda iş kurmamalarıdır. İkinci büyük hata işin fizibilitesinin iyi yapılmamasıdır. Yetersiz fizibilite ek maliyetlere neden olduğu kadar hedef müşteri kitlesinin iyi belirlenmemesi nedeniyle satışlarda hayal kırıklığına neden olabilir. Üçüncü büyük hata ise İş'in yanlış yerde ve bölge de kurulmuş olmasıdır.