Urfa'nın lezzeti Wall Mart'a taşınıyor

Eklenme Tarihi 19 Haziran 2015
Gündem yoğun ama malum Ramazan ayı, iyi baklavanın en önemli malzemesi olan sadeyağ için Faruk Güllü ile birlikte Şanlıurfa'daydık.
Faruk Güllü ile konuşunca baklavanın bölge için nasıl önemli bir endüstri haline geldiğini anlıyorsunuz. Güllü, beş kuşaktır baklava yapan ailenin en son temsilcisi. Bu işi Türkiye'de en iyi bilen isimlerden biri. Faruk Güllü iyi bir baklavanın olmazsa olmazını sıraladı; Gaziantep fıstığı, Urfa sert durum buğdayı ve Urfa sadeyağı. Herkes tarafından yanlış bilinen bir gerçeği de açıkladı. Birçoğumuz iyi baklavanın tereyağından yapıldığını düşünüyorduk. Fakat iyi bir baklavanın olmazsa olmazı Urfa sadeyağıymış. Urfa sadeyağının özelliği ise sadece bu bölgede yaşayan İvesi olarak tabir edilen koyunlardan elde ediliyor olması. Faruk Güllü birçok bölgede sadeyağın tam olarak bilinmediğini ve bu lezzete yakın hiçbir sadeyağın olmadığı bilgisini verdi. Güllü, "Bunun sebebi de meralık alanlardaki otların farklılığı ve koyunların beslenmesi" dedi. Faruk Güllü, Urfa sadeyağını diğer bölge sadeyağlarından ayıran özelliği ise şöyle anlattı: "Urfa'da koyun sütünden yapılan tereyağ haftada bir gün kaynatılarak -cuma günüsadeyağa dönüştürülüyor. Diğer bölgelerde yaklaşık 4 ay tereyağ olarak bekletildikten sonra kaynatılarak sadeyağ alınıyor.
Bu da yağın rayihasının düşmesine neden oluyor. Urfa'nın yağı gibi bizim baklavamıza yakışan başka sadeyağ bulmak çok zor" dedi.

GELİR KAPISI

Urfa'da kayıtlı olarak yaklaşık 600 ton nitelikli sadeyağ üretiliyor. Faruk Güllüoğlu Baklavaları, Urfa köylerinden yıllık 200 tondan fazla sadeyağ satın alıyormuş. Bu rakam aynı zamanda Urfa için 4 bin insana gelir kapısı demek.
Sadeyağın nasıl yapıldığını görmek için Urfa merkeze yakın Türkmen köyü olan Kısas'a kadar gittik. Sütün sadeyağ haline gelmesi oldukça zahmetli ve maliyetli bir süreç. Tereyağının kg fiyatı 25 TL iken sadeyağın fiyatı 40 TL. Faruk Güllü, şu bilgileri verdi: "20 litre sütten 1 kg tereyağ çıkıyor.
1 kg tereyağdan 700 gr sadeyağ elde ediliyor. Buna göre yaklaşık 25 litre sütten 1 kg sadeyağ çıkarılmış oluyor.
Bu da 5 milyon litre koyun sütü kullanıldığı anlamına geliyor.
Sütler ve yağlar Urfa'dan yaklaşık 200 köyden toplanıyor."
Faruk Güllü, topladıkları yağın hazırlanma sürecini ise şöyle anlattı: "Sadeyağ 15 Mart-20 Haziran arasında yaklaşık 3 aylık dönemlerde koyunların sütünün en bol olduğu zamanda yapılıyor.
Bu dönemde olmasının sebebi Ocak ayında koyunlar doğuruyorlar ve yaklaşık 1 ay kuzuları besliyorlar.
Sonrasında sütü azalmasın diye kuzudan ayırıyorlar ve Mart ayı itibari ile doğuran koyundan özellikle süt sağımı başlıyor ve Haziran sonuna kadar devam ediyor. Köylü tarafından tereyağ kaynatılarak ağır ateşte ve yavaş yavaş, üstünde oluşan ayranımsı tabaka alınarak ilerleniyor ve altında kalan tortu süzülerek saf sadeyağına çevriliyor."

KAPI ARALANDI

Faruk Güllü
, esas sürprizi gezinin sonunda yaptı. Çok yakında Faruk Güllüoğlu Baklavaları'nın ürünleri dünyanın en büyük perakende devi olan Wall Mart'da satılmaya başlanacakmış.
Ön görüşmeler tamamlanmış.
Ürünler belirlenmiş ve ürünler Wall Mart'ın raflarında yer almak için gün saymaya başlamış. Faruk Güllü'nün bu açıklaması ile konu bir kat daha önem kazandı. Urfa'nın sadeyağı, Antep'in fıstığının ve durum buğdayının birleşen lezzeti tüm dünyaya ulaşacak.
Bu adım aynı zamanda bölge ekonomisine de daha büyük katkı sağlayacak.