Konutta faizler düşüyor

Eklenme Tarihi 14 Haziran 2014
Son bir yılda faizlerin yükselmesi, özellikle konut piyasasında etkisini fazlasıyla hissettirdi. Ülkemizde her iki konuttan birinin halen senetle satılmasına rağmen, konut satışlarında faiz oranları belirleyici rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, 120 ay vadeli konut kredisi, tarihinin en düşük düzeylerinden biri olan yüzde 0.62'yi görmüştü. Bu yılın Şubat ayında faiz oranı iki katına kadar çıkarak konut satışlarını olumsuz etkilemişti. 30 Mart seçimlerinde ortaya çıkan siyasi istikrarın devam edeceğine yönelik mesaj sonrası faizlerde indirim başladı. Son olarak Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri negatife çekmesi ve içeride Merkez Bankası'nın bu ay yapması beklenen faiz indirimi kredi faizlerine şimdiden yansımaya başladı. Bankalar yılın ilk dört ayında yıllık maliyeti ortalama yüzde 20'den kullandırdıkları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 16-17'lere çekerken, en önemli gelişme konutta yaşandı. Uzun süredir aylık yüzde 1.15-1.20'de olan 120 ay vadeli konut kredileri yeniden yüzde 1'in altına geriledi. Merkez Bankası'nın bu ay yapacağı toplantı sonrasından kredi faizlerindeki gerilemenin hızlanması bekleniyor.

GERİLEME HIZLANACAK

Faizlerdeki düşüş ticari, ihtiyaç ve konut olmak üzere üç kredi türününü de doğrudan etkiyecek. Teminat yapısı güçlü olan konut kredisi faizlerinde gerileme diğer kredi türlerine göre her zaman daha hızlı olmuştur. Bu nedenle ticari ve ihtiyaç kredi faizlerindeki fiyatlandırmada bankaların bir süre daha ihtiyatlı hareket etmesi beklenebilir. Ancak özellikle Merkez Bankası'nın bu ay ve gelecek ay faiz ile ilgili alacağı karar büyük önem taşıyor. Bu ay faizlerde yapacağı ciddi bir indirim, kredi faizlerindeki düşüşü beklentilerin ötesinde hızlandıracaktır.
İnşaat şirketlerinin elinde satışa hazır binlerce konut var. Bu hafta bazı bankalar 120 ay vadeli konut için 0.98-
0.99
'dan kredi kullandırmaya başladı.
Temmuz ve Ağustos döneminde bu oranlar 0.90'ın altını görebilir. Bu nedenle konut almayı planlayanlar ya da konut kredisini yapılandırmak isteyenlerin bir süre beklemesinde yarar var. Bizim için burada çok daha önemlisi ticari ve yatırım kredi faizlerindeki gerilemenin hızlanması. Faiz ve kurdaki yükseliş yılın üç ayında bilançolarda kârlılıkları olumsuz etkilemişti. Üretim ve yatırım için faizlerin düşmesi şart. Merkez Bankası'nın, Avrupa Merkez Bankası'nın son faiz kararından sonra tabloyu tekrar gözden geçirdiğini ümit ediyorum.