Tarihi 26 Ocak 2011

Kredi almak zorlaşıyor

Merkez Bankası'nın müdahalesi piyasaları nasıl etkileyecek?
Merkez Bankası'nın son 25 puanlık faiz indirimi sonrası munzam karşılık oranlarının artacağı yönünde beklentiler artmıştı. Merkez Bankası, nihayet kararı verdi ve munzam karşılık oranlarında tarihi bir değişiklik yaptı.
Yeni düzenleme ile mevduatın vadesinin uzaması amaçlanıyor. Bu çerçevesinde 6 ay ve altı vadeli mevduat tutmak bankalar için pahalı hale geldi. Müdahalenin esas amacı bankaların elindeki nakit parayı daraltarak piyasaya daha az kredi vermelerini sağlamak.
Son 2 müdahale ile piyasadan çekilen para miktarı 18 milyar TL'ye ulaşmış oldu.

Bu karar ne anlama geliyor?
Munzam karşılık, bankaların topladıkları mevduatların merkez bankası hesaplarında tutmak zorunda olduğu kısmıdır. Merkez bankaları munzam karşılık oranlarında değişiklik yaparak piyasadaki para arzını kontrol eder. Şöyle ki; munzam karşılık oranının yüzde 6 olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda bankalar topladıkları her 100 liralık mevduatın 94 liralık kısmını piyasaya kredi olarak verirken, 6 liralık kısmını Merkez Bankası hesaplarında tutmak zorundadır. Bu oran yükseldikçe bankaların mevduatı toplama maliyeti artarken, piyasaya verebilecekleri kredi miktarı azalacaktır.

Karar kredileri nasıl etkileyecek?
Merkez Bankası piyasaya yoğun şekilde verilen kredilerden rahatsız. Bu durumun kredi genişlemesi yaratmasından endişe ediyor. Vatandaşın satın alma iştahı da oldukça yüksek. Merkez Bankası'nın aldığı son karar ile bankaların verebilecekleri kredi miktarı azalacağı gibi, kredi maliyetleri artacaktır. Merkez Bankası'nın ilk müdahalesinde bankalar yeni maliyetleri kredilere yansıtmamıştı. Ancak son müdahale ile birlikte kredi faizlerinin artması bekleniyor. Eğer kredi faizlerinde artış olmazsa Merkez Bankası'nın bir müdahalesi daha gelebilir. Yeni dönemde ihtiyaç, otomobil ve konut kredisi kullanacaklar dikkatli olmalı. Artık daha fazla taksit, daha fazla faiz ödemek zorunda kalabilirsiniz.