Tarihi 12 Ekim 2018

İş Bankası'nda görev yapan CHP'lilere yıllık 1 milyon lira huzur hakkı

CHP'nin yüzde 28,09 hissesine sahip olduğu İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan 4 partiliye yılda 1'er milyon liraya yakın para ödeniyor. Ayda 12 bin lira maaş ve yıllık 800 bin lira civarında huzur hakkı alan CHP'li üyeler, bankadaki görevleri sonra erdikten sonra İş Bankası'nın diğer iştiraklerinde görev yapıyor. CHP'li üyelere biri İstanbul'da diğeri Ankara'da iki makam odası, son model makam aracı ve sekreter tahsis ediliyor. CHP'de liste dışında kalan vekiller ve partiye yakın emekli bürokratların yönetim kurulu üyesi yapılarak adeta ödüllendirildiği İş Bankası'ndan geçmişte huzur hakkı alan isimler arasında Kemal Kılıçdaroğlu da bulunuyor. Kılıçdaroğlu SSK Genel Müdürlüğü görevinden emekliye ayrıldıktan sonra Deniz Baykal tarafından İş Bankası yönetimine atanmış, 2002 yılında milletvekili seçilene kadar bu göreve devam etmişti.

HEMŞERİ KONTENJANI
Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildikten sonra İş Bankası yönetimine ağırlıklı olarak hemşerilik bağı olan isimleri atadığı ve ve liyakate dikkat etmediği iddiaları CHP kulislerinde yoğun şekilde konuşuluyor. Kulislerde " Genel Başkan, İş Bankası yönetimine atayacağı isimleri hangi kriterlere bakarak seçiyor" sorusuna yanıt aranıyor. Kılıçdaroğlu, 4 yıl önce eski milletvekilleri Bayram Meral ve Mehmet Moğultay'ın oğulları Kemal Meral ve Ulaş Moğultay'ı İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğine atamış ve bu karar kamuoyu ve parti tabanında büyük tepkilere neden olmuştu. Kılıçdaroğlu, o dönemde "CHP'de babadan oğula saltanat" eleştirilerine neden olan atamaları " Bu çocuklar ABD'de eğitim gördü" sözleriyle savunmuştu. Kılıçdaroğlu'nun oğlunu İş Bankası Yönetim Kurulu Üyesi yaptığı CHP'li eski bakanlardan Mehmet Moğultay ile hemşerilik ilişkisi de bulunuyor. Kılıçdaroğlu, SSK ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde Moğultay ile birlikte çalıştı. 90'lı yıllarda hakkındaki iddialar nedeniyle görevden alınması gündeme gelen Kılıçdaroğlu'nun o dönemde Moğultay tarafından korunduğu belirtiliyor.

AĞIR ABİLER BANKAYA
CHP, İş Bankası yönetim kuruluna 3 yıl için 4 üye teklif ediyor. CHP'de Kılıçdaroğlu dışında İş Bankası yönetiminde görev yapan pek çok ünlü isim bulunuyor. Eski genel sekreterlerden Adnan Keskin, Ali Topuz, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi, İsmet Atalay, Ali Sözen, Mustafa Timisi, Bülent Tanla ve Enis Tütüncü de İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. CHP ile İş Bankası arasındaki ilişki doğrudan genel başkan tarafından yürütülüyor. CHP'yi temsilen kimlerin yönetim kurulu üyesi olacağını ve partinin bankadaki hisselerin yönetimine ilişkin talimatları CHP Genel Başkanı veriyor.