DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 19 Şubat 2011

Domates kansere koruyucu kalkan

AMERİKA'DAKİ Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre domates ve domates ürünlerini bol miktarda tüketenlerde prostat, mide ve akciğer kanseri görülme oranının belirgin şekilde azaldığına dair yeterli bilimsel veri mevcut. Hatta domatesin koruyucu kalkan olduğu kanser türleri bunlarla da sınırlı değil, pankreas, kalın bağırsak, meme, ağız ve rahim ağzı kanserlerine karşı da koruyucu bu kıpkırmızı sebze.

LİKOPEN MUCİZESİ
Domatesteki, kanserle savaştığı düşünülen madde likopen. Likopen, beta karoten ile aynı gruptan bir biyoflavonoid. Pişirme, özellikle de yağda pişirme ile likopen, domatesten kolayca ayrışıyor. Çünkü yağda çözünen bir madde, ısıda daha çok açığa çıkmasını sağlıyor... Aksine birçok başka maddede olduğu gibi etkisinin azalmasını değil. Akdeniz mutfağındaki, hemen her yemeğe, domates, domates salçası ve zeytinyağı eklemek, oldukça akıllıca yani… Likopen, domatese kırmızı rengini veren madde, yani domates ne kadar kırmızı ise o kadar faydalı.

PROSTATI ÖNLÜYOR
Likopen, bütün karotenler içinde anti-oksidan kapasitesi en yüksek olanı. Likopenin diğer antioksidanlardan önemli bir farkı daha var. Kanserle mücadeledeki rolü yalnızca antioksidan gücü ile sınırlı değil. Hücre büyüme ve üremesi üzerine de etkili olduğuna dair bilimsel veriler var. Yapılan bir araştırma likopenin dil kanserlerine karşı koruyucu etkisini de ortaya koydu... Amerika'da yayınlanan diğer bir araştırmada ise likopenin hücre bölünmesini engelleyerek prostat kanseri hücrelerinin üremesini yavaşlattığı görülmüş. Marketlerin de daha fazla bulundurması gerekiyor kurutulmuş domatesi. Domates salçası kullanmak bile taze turfanda domates kullanmaktan daha sağlıklı. Domates salçasını satın aldıktan sonra saf kaya tuzuyla tuzlayın, eğer tuz kullanamıyorsanız, üzerini zeytinyağı tabakası ile örtün. Domates salçalarındaki en önemli tehlike 'aflatoksin' adını verdiğimiz kendisi kansere sebep olan bir mantar toksini oluşması, neyse ki bunu salçanın üzerinde oluşmuş beyaz tabaka olarak görebiliyoruz. Yani dikkat etmezsek kanserden koruyucu etkisi olan domates salçasının kendisi kansere sebep olabiliyor. Dikkatli olun, kendinize iyi bakın, sağlıkla ve lezzetle kalın.

MEVSİMİNDE TÜKETİN
DOMATES kullanırken en dikkat etmenizi istediğim şey bu sebzeyi mevsiminde tüketmeniz, turfanda domates yerine, mevsiminde yetiştirilmiş ve uygun ortamlarda rengini kaybetmeden kurutulmuş domatesleri kullanın.