Bugünkü
Takvim
  • 16 Şubat 2011, Çarşamba

Doğal mucize

Bilimsel adı Allium sativum L. olan bu kötü kokulu bitki de zambakgiller ailesinden, gıda olarak tükettiğimiz kısmı bitkinin 'bulbus' adını verdiğimiz soğancık kısmı. Eski çağlardan beri etkinliği bilinen bir 'ilaç-besin'. Orta Çağda salgınlarda kullanılan en önemli ilaçtı. Bu çağda hekimler, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yüzlerine taktıkları maskeyi sarımsak usaresi ile ıslatırlardı. Eski Mısırlılar döneminden beri bilinmekte olan sarımsak, son yıllarda da tansiyonu düşürücü etkisi ile oldukça popüler oldu ancak bugün ben sizlere kansere karşı etkilerinden bahsedeceğim.

SAĞLIK KOKUSUNDA!
Esas etkiden ve o 'eşsiz!' kokudan sorumlu olan madde, kükürtlü uçucu yağdaki alil disülfür adlı bileşik. Bu organik sülfür bileşiklerinin umut vadeden 'kemopreventatif-koruyucu' ve 'kemoterapötik-tedavi edici' ilaç adayları olduğunu öne süren bir çalışma mevcut. Deneysel hayvan ve laboratuar çalışmalarında bu organik sülfür bileşiklerinin kanser hücre üremesini, normal hücreleri etkilemeden, hücre bölünmesinin erken fazlarını durdurarak yaptığına dair önemli veriler var. Yine Japonya'da yapılan bir çalışmada ise Meme Kanseri kontrolünde sarımsak ve bileşiklerinin anti-kanser etkisi yarattığı bildirildi.

MEME KANSERİNDE ETKİN BİR YERDE
Bu çalışmada sarımsak ekstresinin hayvanlarda meme kanseri gelişimini önlediği ve hücre kültürü çalışmasında, insan meme kanseri hücrelerinin büyümesini baskıladığı saptandı. Bunlar arasında, kanserojen maddeleri vücuttan atan detoks sistemlerini aktive etmesi, DNA çoğalmasını baskılaması, anormal hücre bölünmesinin engellenmesi ve anormal hücrelerin 'apopitoza' yani 'hücre intiharına zorlanması gibi pek çok mekanizma işlediği görüldü.

BÜTÜN KANSER TÜRLERİNDE KORUYUCU
Bu etkileri en güçlü olarak, sarımsağın yağda eriyen bileşenleri olan 'diallil disülfitler' de görüldüğü saptandı. Aklıma geleneksel tıpta sarımsağın ezilip zeytinyağında bekletilip, bu şekilde kullanılması geldi hemen. Yalnızca meme değil, mide, kalın bağırsak ve lenfoma hücreleri üzerinde yapılmış çalışmalar da mevcut, onlarda da sonuçlar oldukça yüz güldürücü. Bize düşen ise sadece bu 'kötü kokulu mucize'yi biraz daha fazla tüketmek, toplu yerlere girerken değil elbette... Sağlıkla ve lezzetle kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan TAKVİM veya takvim.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
  • ve ya