Feride Hilal İmal

FERİDE HİLAL İMAL

hukuk@takvim.com.tr
Tarihi 5 Aralık 2021

İsteyen soyadını değiştirir

Annemle babam ben küçükken ayrılmış. Babamla yıllardır görüşmüyoruz. Artık onun soyadını taşımak istemiyorum. Mümkün mü?
Soyadı değişikliği davaları, asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadının değiştirilmesi için mahkeme 'haklı bir sebebin varlığı' kriterini aramaktadır. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2.3.1989 tarihli 1989/1012E. No'lu kararında, sizin kine benzer bir olayda kendisini duygusal açıdan baba-oğul ilişkisi içinde görmemesi nedeniyle, onun soyadını taşımakta sıkıntı çeken davacının talebini makul ve hayatın olağan akışı içerisinde anlayışla karşılanabilecek nedenler olduğunu belirterek, haklı bulmuştur.

İsim ve soyadı değişikliği için artık mahkemeye başvurmaya gerek olmadığını okudum. Doğru mudur? Bunun için ne yapmalıyım? Başvuru nereye olur?
Torba kanun ile yapılan değişiklik ile vatandaşlar Soyadı Kanunu'na aykırı olan, umumi edebe uygun olmayan, küçük düşürücü veya gülünç olan soyadlarını, yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadlarını mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebiliyor. Bunun için bir dilekçe ile Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmanız yeterlidir.