Çoğu gitti azı kaldı yani.
Ramazan dolayısıyla hayatın adeta rölantide işlediği günler yaşıyoruz.
Her şey belirgin bir biçimde yavaşlamış gibi sanki.
Okulların tatile girmesinin de mutlaka payı var ama trafik bile her zamankine nazaran daha sakin akıyor mesela. Bu arada en azından bazılarımızın sinir katsayılarının epey yükselmiş ve yine bazı oruçlularımızın araba kullanma ile ilgili reflekslerinin zayıflamış olması, konu dışı.
Ramazan'ın ilk on gününün herhalde bir lütuf olarak değerlendirilmesi gereken serinliği yerini sıcaklara bırakmış durumda. Her durumda manevi havanın hissedilir derecede yüksek olduğunu müşahede edebilmek mümkün. Ramazan, Oruç ayı. Ve Oruç da, riyaya en uzak ibadetlerden birisi. Bu sebeple olmalı ki, Cenab-ı Hakk oruç tutanların sevabını bizzat kendisinin takdir edeceğini ve vereceğini müjdelemiş bizlere.
Camiler her zamankine nazaran daha hareketli, namaz vakitlerinde dolup taşıyor olmalarını yanında mukabele okunan vakitlerde de hatırı sayılır sayıda insanlar toplanıyor buralara. Teravih vakitlerinde camilere teveccühün bazı yerlerde Cuma Namazı'na bile denk olduğu söylenebilir. Özellikle de Selatin Camilerin diğer zamanlara nazaran ciddi bir ziyaretçi akınına uğradıklarının da altını çizmek gerek.
Camilerde, evlerde ve işyerlerinde insanımızın Kur'an-ı Kerim'le olan münasebetlerinde de ciddi bir gelişmeler yaşanıyor bu ayda. Birçok kimseyi günün herhangi bir anında huşu içerisinde Kur'an okurken görebilmek mümkün.
Belli ki Ramazan vesilesiyle en azından birer hatim indirebilmeyi kafalarına koyan epeyce insan var.
Lüks iftarlar 'out'...
Hava şartları uygun olunca, bazı hallerde kalabalık bazı hallerde daha az sayıda insandan oluşan gruplar tarafından düzenlenen açık hava iftarları büyük ilgi görüyor.
Bir zamanların gözde faaliyetlerinden olan 5 yıldızlı lokantalarda iftar ise belli ki eskisi kadar cazip değil.
Yani mütevazı iftarlar 'in', lüks iftarlar 'out' artık...
90'lı yıllardan sonra sosyal hayatımızın bir parçası haline gelen belediyelerce düzenlenen Ramazan programlarına ciddi sayıda katılımlar olması da bir başka güzellik. Özellikle AK Partili belediyelerin bir gelenek haline getirdikleri 'Ramazan Çadırı' uygulamaları değişik şekillerde sürdürülüyor.
Değişik değerlendirmeler yapılsa da, belediyelerin genellikle aile üyelerinin beraberce katıldıkları irfan hazinemizi geliştirmeye yönelik programları artık Ramazan'ın vazgeçilmezleri arasında yerini almış durumda.
Ramazan'a has olarak oluşturulan mekanlarda iftar sonrası saatlerde çocuklara ve teravih sonrasında da büyüklere yönelik olarak sürdürülen bu faaliyetler, insanların vakitlerini faydalı bir şekilde değerlendirebilmeleri açısından müthiş bir imkan.
Ramazan'ın yardımlaşma konusunda sağladığı faydalar ise bahsi diğer. Zekatlarını Ramazan'da verme alışkanlığı olanlarımız malum.
Bunun yanında Fitre, sadaka ve yine değişik yardımların tavan yaptığı bir ay olarak, Ramazan yardımlaşma ayı da...
Ramazan'ın bir başka yönü de özellikle İstanbul ve Ankara'da Diyanet tarafından düzenlenen kitap fuarları. Bu sene 35.'si düzenlenen bu fuarlar ve tabii ki yine il ve ilçeler bazında başka yerlerdeki diğer kitap fuarları da ziyaretinizi bekliyor...