Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 21 Nisan 2016

‘Bir insanlık sınavı yapılsa’...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki konuşmasında sarf ettiği: "Eğer bugün Dünya sathında bir insanlık sınavı yapılsa, bu sınavı onurla geçecek yegane ülke Türkiye'dir!" sözü, İlk bakışta çok iddialı bir söz gibi.
Ama doğru. Başbakanımızın Strazburg ziyaretinin kapak sözü de galiba bu. Tabii ki AKPM'de Türkiye'nin Başbakanı'na İngilizce soru soran Ertuğrul Kürkçü'nün aldığı cevabı da unutmamak gerek.
Başbakanımız, kurucu üyelerinden olduğumuz Avrupa'nın en kapsamlı örgütü Avrupa Konseyi'nin, Türkiye hakkında dışarıda oluşturulmak istenen olumsuz algıları kırmak için en uygun zeminlerden birisi olduğu kanaatinde. AKPM'de konuşması ve burada yaptığı görüşmeler sonrasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Strazburg'da yaptığımız sorulu-cevaplı sohbetin özeti şöyle:

Vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması noktasında bazı iddialar var.
Olan şey ne? Bir Alman gazetesinde çıkan bir haber. (...) 4 Nisan'da bu anlaşmayı uygulamaya başladık, Kasım'da günlük ortalama mülteci sayısı 6.880'di , ondan sonra ortalama 60 civarına indi yani yüzde bire düştü. 10 Nisan'da da hiçbir mülteci geçmedi. (...) Geri kabul anlaşması, vize muafiyeti ile bir paket halinde...Onlar vize muafiyeti vermezse, geri kabul anlaşmasını uygulamayacağız demektir. (...) Biz Haziran'da vize muafiyetini alacağız arkadaşlar. İnşallah.

Dokunulmazlıklar için Meclis'ten nasıl bir sonuç çıkar sizce?
'AK Parti dokunulmazlıkların kalkmasından korkar, istemez' dendi.
O kadar olumsuz propaganda yapıldı.
Arkadaşlara "316 imza istiyorum" dedim. Elhamdülillah, 316 imza firesiz.
(...) Meclis takvimine bağlı olarak Anayasa komisyonu konuyu ele alır, genel kurula indirir, sonra yargı kendi doğal sürecini işletir.

Çözüm süreci ile ilgili durum nedir?
Silahlar bütünüyle terk edilip, magmaya gömülene kadar operasyonları devam ettireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. (...) 15 Temmuz'da HDP'lilere, "Yaptığınız işleri yakından biliyoruz, ateşle oynuyorsunuz" dedim.
Arkasından bir hafta içinde Suruç ve Ceylanpınar saldırısı yapıldı. O zaman yanlış hesap yaptılar. İrademizi ve kararlılığımızı anlayamadılar. (...) Bırakacaklar silahı. (...) Terörle mücadele tek bir terörist kalmayıncaya kadar sürer.

Dokunulmazlıklarla ilgili teklife 'milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz' gibi bir cümle eklenmesi söz konusu mu?
Evet, o konu gündeme geldi, gözaltı olmaksızın vesaire... Türkiye 90'lı yıllarda değil. (...) Yargının hukuka uygun tavır alacağı konusunda itimat etmek lazım.

Anayasa ilgili olarak nasıl bir takvim var.
Anayasa reformunu bir yıllık takvimin içine koyduk. Altı ay komisyonun çalışacağını düşünmüştük.
CHP yüzünden akamete uğrayınca, ritmi hızlandırdık. (...) Bir taraftan toplantılara devam ediyoruz bir taraftan da yazım için heyet oluşturduk.
Üç ana başlık var: Bir, Anayasanın gerekçesi, dibacesi temel ilkesel çerçevesi ile ilgili konular... Diğeri Anayasanın ruhu dediğim temel hak ve hürriyetlerle ilgili kısım. Üçüncüsü Anayasanın iskeleti dediğim, yönetim sistemi ile ilgili kısım. Son karma heyet toplantısında birinci kısım ile ilgili hususları belli bir olgunluğa getirdik. (...) Aylar içinde bunları kamuoyu ile paylaşırız.

Paralel yapı ile mücadelede durum ne?
Bakanlar Kurulu içinde Yalçın Akdoğan beyin koordinasyonunda bir görevlendirme yaptım. Bu çevreler hala Türkiye aleyhine yoğun bir kampanya ile çalışma yürütüyor, siyasi istikrarsızlık çıkarmaya çalışıyorlar. (...) Bunu yakından takip ediyoruz.