CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 13 Şubat 2011

EBK'ya bravo!

* Son olarak geçen hafta EBK'nın aldığı mağaza açma kararını yorumlar mısınız?
Bence çok olumlu bir karar. EBK, et ve benzer ürünler piyasasında etkin olmalı ve piyasayı düzenlemeli. Bu, kesinlikle piyasa mekanizmasına aykırı bir adım değil. Tam aksine piyasayı düzenleyici, et tekellerinin ve spekülatörün vurgun hevesini önleyecek bir yaklaşım. EBK ve büyükşehir belediyeleri yalnız mağaza açmakla kalmamalı, uygun ölçekte et kombinaları kurarak üretimden sofraya kadar et ve gıda üretimi ve tüketiminde etkin olmalı. EBK, bu projeyle markasını girişimcilere bir bedel karşılığı kullandıracak ve et tedariki sağlayacak. Bu, aynı zamanda semt kasaplığını yeniden canlandıracak, halkın ucuz ve kaliteli eti birinci elden almasını sağlayacaktır.

* Mısır'da Müberek'in gidişinden sonra piyasalar haftaya nasıl başlar?
Aslında Mısır'da olan biteni piyasalar çok önceden satın almıştı. Bundan 2 hafta önce olaylar başladığında altın fiyatları küresel piyasalarda düşme eğiliminden vazgeçmedi.
Bu bize Mısır'da Mübarek rejiminin gidici olduğunu ama Mübarek'ten sonrasının da 2 hafta önceden planlandığını gösteriyordu.
Nitekim Mübarek'in istifası ile başta ABD olmak üzere tüm piyasalar haftayı yükselişle kapadı ve adeta Müberek'in gitmesini selamladı. Örneğin piyasaları anlatan en önemli endekslerden birisi olan Standard&Poor's 500, Haziran 2008'den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Önümüzdeki hafta bunun devam edeceğini, Mısır'la birlikte gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başlayan sıcak paranın tekrar geriye dönmeye başlayacağını söyleyebiliriz.

* Türkiye'de geçen hafta cari açık baş ağrıttı. Sizce bu sorun mu?
Geçen hafta açıklanan cari açıkta 48 milyar doları aşan bir büyüklük var. Ama cari açık tanım gereği finanse edeceğimiz değil, finanse ettiğimiz açıktır. Önemli olan bundan sonra bu büyüklükte bir açığı finanse edebilecek miyiz ve edersek nasıl finanse edeceğiz. Bunu kısa vadeli sermaye girişleri ve borçla finanse edersek bu, sürdürülemez bir durumu anlatır bize. Ama hem Merkez Bankası'nın aldığı önlemler hem de kurlardaki artış ithalatta düşüşü getireceği için önümüzdeki süreçte cari açıkta, dış ticaret açığının azalmasına paralel olarak, bir düşme bekliyoruz. Ayrıca, Türkiye'ye seçimden sonra daha uzun vadeli ve yoğun sermaye girişi olacak. Ortadoğu ve K.Afrika'ya gidecek sermaye Türkiye üzerinden değerlenecek. Böyle olunca ben cari açığın bu denli artmasında bir sorun görmüyorum.