CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 1 Mart 2011

Enerji zenginliğinin yeni kaynağı

Forbes'un geleneksel 'en zenginler' listesi yayınlandı. Bu bize neyi anlatıyor?
2010, Türkiye
'nin beklenenin üstünde büyüdüğü bir yıl oldu. Bu, zenginlerin servetlerine yansıdı doğal olarak... Milyarder sayısı 28'den 39'a fırlamış, ayrıca bu milyarderlerin servetlerinde, krize rağmen, ciddi bir artış var. Listede toplam 104 kişi yer alıyor. Listede son sırayı paylaşan 5 kişinin serveti 425'er milyon dolar. Geçen yıl kapanış 350 milyon dolardı. Forbes 100'ün toplam serveti bu yıl 104.4 milyar dolar. Geçen yıl 87 milyar dolardı.

Bu artışın nedeni ve listenin analizi konusunda ne söyleyebilirsiniz?
Benim listede hemen dikkatimi çeken ilk gözlemim, zenginlerin Türkiye için çok önemli 2 sektöre bağlı olarak zenginliklerini korudukları ve yeniledikleri oldu. Bu 2 sektörden birincisi gayrimenkul; biliyorsunuz Türkiye'de gayrimenkul en yoğun rant sağlayan ve talep gören alan. Dolayısıyla bu doğal bir durum. Ancak enerji, artık gayrimenkulü yakaladı...

Şunu söyleyebiliriz; önümüzdeki 10 yıl Türkiye'de enerji, zenginliğin ana kaynağı olacak.
Forbes'un listesinde 77 kişinin servetinde enerji işindeki yatırımlarının payı var. Enerjiyi, 76 kişiyle gayrimenkul izliyor. Bunun dışında Yalçın Ayaslı'ya dikkati çekmek isterim. Bu yıl ilk kez Forbes 100'de yer alan Ayaslı, Forbes 100'de serveti tamamen teknolojiden gelen tek isim.
Kurucusu olduğu Hittite Corporation, Nasdaq'a kote ve piyasa değeri 2 milyar dolar.
Bu bize Türkiye'de teknolojiye bağlı sektörlerin öne çıkacağını söylüyor.

Bu liste Türkiye'nin ekonomisi için ne söyleyebilir?
Çok değil 2017'de dünyanın yeni ekonomik lideri Çin. IMF'nin, dünya GSYH'sinden aldıkları pay itibariyle en büyük ekonomileri sıralayan listesindeki ilk 15 ülke içinde Avrupa'dan sadece 4 ülke var. Türkiye, burada 13'üncü sırada. Ancak, yukarıdaki gerçekleri göz önüne alırsak, Türkiye, önümüzdeki 10 yıl içinde, ilk 10 büyük ekonomi arasına girecek. Türkiye'nin 13'üncü sıraya yükselmesi İspanya, İtalya ve Kanada'nın geriye gitmesiyle olabilir. Eğer enerji ve finansta, beklenen gelişmeler gerçekleşirse, Türkiye'nin ekonomik dengeleri çok daha radikal bir değişime uğrayacaktır.
Tabii bu da bugün gördüğümüz bu listeyi bütünüyle değiştirecek bir dinamik.