CANLI YAYIN
BÜLENT ERANDAÇ
BÜLENT ERANDAÇ

Başbakanın 'eski İstanbul' hayali

Eklenme Tarihi 14 Haziran 2009
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul doğal ve arkeolojik sit alanlarında yapılacak işler için ayrıntılı envanter çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmalar sonucu, bazı kamu kurum ve kuruluşlarından, nelerin alınacağına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek, yeni otel ve müzelerin ortaya çıkarılmasına karar verilecek.

İSTANBUL ESKİ ESER ENVANTERİ ÇIKARILIYOR
İstanbul'un kalbi, tarihi yarımadadır. Başbakan Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın özel dikkatle hazırlattığı, Tarihi Yarımada Koruma İmar Planları 2005 yılında, Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı. Tarihi yarımada da sit alanları rehabilitasyonu sürüyor. 1/5000 koruma nazım imar planı ve 1/1000 koruma uygulama imar planları doğrultusunda her tür eski eser için tipoloji çalışması ve kentsel tasarım rehberlerinin hazırlanması çalışmaları tamamlandı, kentsel tasarım çalışmaları devam ediyor.
İkinci aşama olarak; Eyüp, Beşiktaş ve Beyoğlu koruma planları çalışmaları yapılıyor. Üçüncü aşama olarak, Üsküdar, Kadıköy, İstanbul Boğazı bölgelerinde çalışmalar sürüyor.

İSTANBUL BOĞAZI
Erdoğan, İstanbul boğazındaki kamu binaları ile ilgili projelerin hazırlanmasını istedi. İstanbul Boğazı'nın gözde yerlerinden Kuleli Askeri Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Sultanahmet'teki Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, Sepetçiler Kasrı ve bunlara benzeyen yerlerin müze ya da otel yapılması üzerinde duruluyor.

DİNİ YAPILAR
İstanbul'da dini yapı olarak tanımlanan eski eserler çoğunlukla Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde. Ancak, bazı dini yapılar imar planı uygulama çalışmaları sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçmiş. Mihrişah Sultan Camii (Beykoz), Karaköy Mescidi, Tophane Setüstü Camii, projeleri devreye sokuluyor.
İstanbul'daki tüm dini yapıların özellikle de Selatin camilerinin (Selatin Camileri, Osmanlı sultanlarının ve eşlerinin yaptırdığı camiler. Birden fazla minareye sahiptir. Büyük camilerdir. 24 saat açık olmalıdır.) İç ve dış avlularında peyzaj düzenlemeleri yapılıyor.

EĞİTİM YAPILARI

Sıbyan Mektepleri ve Medreseler
Bu yapılar toplum yaşamımızda halen devam eden eğitim yapılarının (sıbyan mektebiilkokul, medrese-lise ve üniversite) köklerini oluşturmaktadır. Günümüzde pek çok lise ve ilköğretim okulu da, bu eğitim yapılarının orijinal arazileri üzerinde yapılmıştır. Örneğin, İstanbul Üniversitesi, Beyazıt'taki bir medreseye (özellikle tıp) dayanmaktadır.Nelerin yapılabileceği planlanıyor.

SARAYLAR
İstanbul'da eski saray (İstanbul Üniversitesi merkez binasının bulunduğu), Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı hem yönetim merkezi hem de yerleşim merkezi hüviyeti taşımıştır. Bazıları ise daha özelleşmiştir. (Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Sadabad Sarayı gibi)
Günümüzde bu saray ve bulundukları alanlar hazine mülkiyetinde olup bazıları için özel sit kararları mevcuttur (Topkapı Sarayı ve çevresi-Yıldız Sarayı ve parkı) Diğerleri ise tek eser ve parsel bazında tescillidir. Sadabad Mesiresi olarak tanımlanan alanda yapılanların aynısı bu alanlarda sürecek.