ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 26 Ocak 2011

"Ört'menim maymundan mı geldik?"

(Yeğenim) Neyi yazıyorsun amca? (Ben) Şu Darvin'in evrim teorisini... (Yeğenim) Aman amca teori meori kalmadı ortada, vazgeçti herkes.(Yüzüme manidar manidar bakan yengesi) Oysa ben maymunlardan geldiğimiz konusuna bayağı inanmıştım! (Evin yardımcısı Arife kadın) Öyle deme abla çamurdan yaratıldık biz. Cenabı Allah çamurdan önce herifleri yaptı.
Ama aha şuraya gelince (sağ böğrünü gösteriyor) çamur bitti. Gidin bana felanca dağdan çamur getirin dedi. (Yeğenim) Kime diyo abla? (Arife) Meleklere tabii. Onlar da gittiler ama toprak 'vermem' dedi.
Allah da dedi ki versin hele, ben yine ona 'geri' vereceğim. Yani ölünce toprak oluyoruz ya... (Yeğenim) Peki uzayda kaybolan astronotlar ne oluyor abla? (Arife düşündü) N'apayım, gitmeyeydi onlar da...

* * *
Bu Darvin tartışması benim için yıllar öncesinin siyah beyaz Amerikan filmlerinde kalmıştı. Şimdi hangisi hatırlamıyorum ama biri; Darvin'i öğrencilerine anlatan bir öğretmeni mahkemeye çıkarılıp yargılanmasını konu alıyordu.
Bu bir anlamda, 'İnsanoğlunun kendisinden önce gelen daha ilkel bir türden evrimleşmesi' kuramını savunanlarla, 'yaradılışa' inanan tarafın karşı karşıya kalmasıydı... Bilime inananlarla ve ilime inananlar kısaca...
Bense böyle konularda genelde susarım. Çünkü herkesin dilediği teoriye yakın durmakta özgür olması gerektiğini bilirim.
Ama iş diretmeye, suçlamaya ve hatta yargılamaya dayanırsa o zaman konuşmak gerektiğini de...
Bu arada şakayla karışık hemen belirteyim ki, insanın maymundan geldiği mevzuuna, evden ve aynalardan edindiğim izlenimlerim sonucu biraz daha yakınım sanki! Ama diğer meslektaşlar öyle mi? Mesela bir Yiğit Bulut tam tersi sapına kadar diğer guruptandır. Hatta bu konuda yapılan saldırılara, "Darwin'e karşı çıktığım için hedef tahtası oldum" diye isyan bile eder. Tabii sadece o değildir isyankar, en yakın fikirdaşı
Adnan Hoca da 'maymundan gelmediğine' inanlardandır.
Ve fakat şu benim 'ayna teorisi' de burada çürür! Yiğit bakar aynaya her sabah ve dönüp sorar; "Ayna ayna söyle bana bu yakışıklı yüz kimde olabilir ki?" diye. Ardından Adnan hoca da bakar tabii.
Bakar... bakar... Sonra sorar bencileyin, derki kendi kendine; 'Bu işte bir terslik var ama nedir acaba?'

* * *
Olay aslında 'sulandırılmayacak' kadar ciddi. Ama geçtiğimiz hafta vuku bulan bir adli soruşturma bana göre tam bir parodi.
Başkentimiz Ankara'da, bir öğretmen sınıfta Darwin'den söz etti diye cezalandırılmış!

* * *
Olay şöyle gelişmiş; İlk okul 5. Sınıfta bir öğrenci, "Ört'menim, insan maymundan mı gelmiştir?" diye sormuş.
Öğretmen Süleyman Biçer de, 'tüm canlıların evrimden geçtiğini ve değişime uğradığını' anlatmış.
Bizim meraklı velet de yememiş içmemiş akşam öğrendiği bu yeni bilgileri ana babasına aktarıvermiş...
Asıl maymunluk durumu bundan sonra başlıyor. Aile öyle bir galeyana gelmiş ki öğretmen Süleyman bey'i Milli Eğitim'e şikayet etmişler. Gerekçe; Okulda çocuğumuza İncil okutuyorlar!"

* * *
İncil nire, Darwin nire? Üstelik Darvin yıllar önce bu teorisini ilk ortaya attığında kilise canına okumuştu adamın. Neyse biz konumuza dönelim.
Milli Eğitim Müdürlüğü olayı araştırmış, soruşturmuş ve kani olmuş ki bu Darwin efendi sınıfta gerçekten 'ele alınmış!' Oysa mevzuatta, "Sınıfta Darwin konuşulursa şöyle ceza verilir" diye bir suç maddesi yok. Ama ilgilerin de elleri kolları bağlı durmaya niyetleri yok. Çare kendiliğinden gelmiş sonunda; Öğretmen Süleyman Bey, 'sınıfta müfredat dışı konu işlemekten' kınama cezası alacak!
Dua et Süleyman Bey, sana idam cezası vermemişler...