Çayın yanlış tüketim şekilleri arasında en yaygın olanı, aşırı miktarda ve yüksek sıcaklıkta tüketilmesidir. Çayın fazla miktarda ve çok sıcak içilmesi, özellikle sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Araştırmalar, çok sıcak çay tüketiminin, yemek borusu kanseri riskini artırabileceğini göstermektedir. Ayrıca, aşırı çay tüketimi vücutta demir emilimini engelleyerek kansızlığa yol açabilir.
ÇAYIN ZARARLI TÜKETİM ŞEKİLLERİ
Aç Karnına Çay Tüketimi
Aç karnına çay içmek, midede ağrı ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Midenin boş olduğu durumlarda çayın asidik yapısı, mide mukozasına zarar verebilir ve mide yanması gibi sorunlara neden olabilir.
Yemekten Sonra Çay Tüketimi
Yemekten hemen sonra çay içmek, yiyeceklerden alınan besin değerlerinin azalmasına yol açabilir. Çay, yemeklerden alınan demirin emilimini engelleyerek kansızlığa (anemi) neden olabilir.