Virüse karşı "kolonya" önlemi... 80 derece kolonya nedir? Kolonyada alkol oranı önemli mi?

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üstünden 24 saati aşkın bir süre geçti. Virüsten korunmak için önlem almak isteyen vatandaşlar temizlik malzemeleri satan dükkanlara akın etti. Çok tercih edilen ürünlerden biri de kolonya oldu. Uzmanlar 80 derece kolonya kullanılmasını öneriyor. Peki, 80 derece kolonya nedir? Kolonyada alkol oranı önemli mi? Kolonya virüse karşı korur mu? Genellikle 70 derece ve 80 derece alkollü kolonyalar kullanılır. Yüzde 80-96'sı etil alkol, kalan kısmı ise su ve esanstan oluşan kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece ortalama beş yıl bozulmamaktadır.

Giriş Tarihi 12 Mart 2020, 14:30 Güncelleme 12 Mart 2020, 14:30
Virüse karşı kolonya önlemi... 80 derece kolonya nedir? Kolonyada alkol oranı önemli mi?

İÇİNDEKİLER

Kolonya virüse karşı korur mu? 80 derece kolonya nedir? Vatandaşlar koronavirüse karşı önlem almaya devam ederken kolonya satışları da patladı. Kolonya satan dükkanların önünde uzun kuyruklar oluşturuluyor. En çok tercih edilen ürünler arasında kolonya, ıslak mendil, maske ve temizlik ürünleri bulunuyor. Vatandaşlar özellikle 80 derece kolonya satın almak istiyor. Peki, 80 derece kolonya nedir? Kolonya virüse karşı korur mu? İşte yanıtı!

80 DERECE KOLONYA NEDİR?

Alkol dereceleri, içerdiği alkol oranına göre belirlenir. Genellikle 70 derece ve 80 derece alkollü kolonyalar kullanılır. Yüzde 80-96'sı etil alkol, kalan kısmı ise su ve esanstan oluşan kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece ortalama beş yıl bozulmamaktadır. Kolonya sürdükten sonra ferahlık hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir.

Alkol mikrobu öldürür mü?

Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkisi bulunan çeşitli alkol türleri bulunuyor. En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür.

Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır.

Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor. En büyük etki ise mikrobun türüne göre, %60-%90 aralığında görülüyor.

Sirke mikropları öldürür mü?

Elma sirkesi evlerde temizleyici olarak kullanılan doğal bir dezenfektan.

Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.

Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kolonya mikrobu öldürür mü?

Yapılan bilimsel çalışmalara göre kolonyanın antibakteriyel özellik taşıdığı kanıtlamıştır. Kolonya, mikrop öldürücü özelliğe sahip olmasının yanı sıra, grip bakterisinin yayılmasının da önüne geçer. Uzmanlar grip gibi mikropların yayılmaması için günde birkaç defa kolonya kullanılmasını tavsiye ediyor.

KOLONYA PİYASASI HAREKETLENDİ

Türkiye'de koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından vatandaşlar dezenfektan malzemeleri almak için marketlere akın etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün gece Türkiye'de koronavirüs vakası tespit edildiğini açıklamasının ardından vatandaşlar kolonya almak için kolonya satan iş yerlerine akın etti.

Bir kolonya işletme sahibi, "Normalde bayramlar haricinde bu kadar yoğunluk olmaz. Belirli bir müşteri potansiyelimiz olsa da bu kadar yoğun olması ve herkesin limon kolonyası alması normal değil. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Aslında insanların koronavirüs çıkmadan da normal zamanda da kolonyayı dışarıda dezenfektan olarak kullanmaları gerekiyor. Belki bundan sonra insanlar daha sağlıklı yaşamak için, daha temiz olmak için kullanabilirler. Evde sık sık elimizi yıkıyoruz ama dışarıda bulunduğumuzda en güzeli sadece limon kolonyasıdır. Biz dezenfektan da üretiyoruz. Ancak alkolün ekstra bir dezenfektan özelliği var. O yüzden limon kolonyasını herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

Yüksek talebe hazırlıksız yakalandıklarını söyleyen işletme sahibi, "Bugün hazırlıksız yakalandık. Normalde, bayram zamanlarında, müşterilere hizmet veririz ama dışarıya çok fazla siparişimiz olmaz. Belli bir orandaki siparişlere de hazırlığımız vardır. Bu sefer dışarıya da çok fazla kargo yaptık. O yüzden bugün kendi müşterilerimize bakamadık. Böyle giderse gece çalışıp üretim yaparız. Yarın bu sıkışıklığı yaşamamak için daha hazırlıklı oluruz. Son çare olarak kargoları da keserek dışarıya vermemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.