Şırıngalı çikolata nedir, nerelerde satılıyor? (Şırıngalı çikolata zehirli mi, çocuklar neden ölüyor?)

Türkiye son günlerde yaşanan ölümleri ve şırıngalı çikolatayı konuşuyor. Bu bağlamda Ankara'da okul kantininden aldığı şırıngalı çikolatanın boğazına kaçması sonucu hayatını kaybeden Mert Yağız Köksal'ın ölümüne benzer bir durumun Diyarbakır'da da yaşandığı ortaya çıktı. Aynı yaştaki Umut Bilgi de marketten aldığı şırıngalı çikolata yüzünden hayatını kaybetti. Yaşanan ölümlerin ardından özellikle anne ve babalar şırıngalı çikolata hakkında detaylı araştırma yapmaya başladı. Şırıngalı çikolata: Şırınganın içerisinde yer alan sıvı çikolatadır. Birçok marka tarafından üretilmektedir. Şırınga çikolatanın özellikle okul kantininde satıldığı belirtiliyor.

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 11:39 Güncelleme 12 Aralık 2019, 11:44
Şırıngalı çikolata nedir, nerelerde satılıyor? Şırıngalı çikolata zehirli mi, çocuklar neden ölüyor?

İÇİNDEKİLER

Şırıngalı çikolata bir çocuğun daha ölümüne neden oldu. Ankara'da 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal'ın ardından Diyarbakırda da şırıngalı çikolatanın kapağı boğazına kaçan 7 yaşındaki Umut Bilgi hayatını kaybetti. Yaşanan ölümlerin ardından özellikle anne ve babalar şırıngalı çikolata hakkında Google'da detaylı araştırma yapmaya başladı. Mert Yağız Köksal'ın ölümünün ardından gözler bir kez daha okul kantinlerine ve okul çevresinde satılan ürünlere çevrildi. Kantinciler, Mert'in ölümüne neden olan ürünün okul kantinlerinde satışının yasak olduğunu ve satışının yapılmadığını iddia etti. Peki şırıngalı çikolata nedir, nerelerde satılıyor? Şırıngalı çikolata yüzünden çocuklar neden ölüyor? İşte tüm ayrıntılar...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ŞIRINGA ÇİKOLATA NEDİR?

Şırınganın içerisinde yer alan sıvı çikolatadır. Birçok marka tarafından üretilmektedir.

ŞIRINGA ÇİKOLATA NEREDE SATILIYOR?

Şırınga çikolata çeşitli marketlerde satılmaktadır. Aynı zamanda Şırınga çikolatanın özellikle okul kantininde satıldığı belirtiliyor.

ŞIRINGALI ÇİKOLATA MARKASI NE?

Net bir marka bilgisi olmamakla birlikte Şırıngalı Çikolata'yı birçok marka üretiyor.

OKUL YÖNETİCİLERİ AÇIĞA ALINDI

Ankara'da ilkokul 1'inci sınıf öğrencisi Mert Yağız Köksal, kantinden aldığı şırınga şeklindeki çikolata yüzünden öldü. Milli Eğitim Bakanlığı küçük çocuğun ölümüyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında okul yöneticilerinin açığa alındığını duyurdu.

'OKUL GIDASI' LOGOSU VAR MI?

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı kurumların bünyesindeki kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda "Okul Gıdası" logosunun kullanımı için MEB, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalanmıştı. Düzenlemeyle kriterlere uygun olarak üretilen hazır ambalajlı gıdalarda "Okul Gıdası" logosu kullanılacak. Satışı uygun olmayan gıda ve içeceklerde "Okul Gıdası" logosu olmayacak. Ancak 16 Eylül'de yürürlüğe girmesi planlanan uygulama, eksiklikler nedeniyle 1 yıl ertelenmişti. Uygulama 7 Eylül 2020'de başlayacak.

ŞIRINGALI ÇİKOLATANIN KANTİNDE SATIŞI YASAK MI DEĞİL Mİ?

Mert Yağız Köksal'ın ölümünün ardından gözler bir kez daha okul kantinlerine ve okul çevresinde satılan ürünlere çevrildi. Kantinciler, Mert'in ölümüne neden olan ürünün okul kantinlerinde satışının yasak olduğunu ve satışının yapılmadığını iddia etti. Ankara Kantinciler Odası Başkanı Bayram Şahin, olayın ardından kantine denetim ekibi gönderdiklerini ve bu ürünün satıldığına dair hiçbir bulguya rastlamadıklarını söyledi. Şahin, "Kantinlerde çikolata satışı yasak. Bu ürünün satışı da yasak. Bu ürün okulun bahçesindeki çöp kovasından çıkmış. Çöp kovalarında polis bulmuş. Bu ürünler okul kantininde satılmıyor ama okulun çevresindeki bakkalda, her tarafta serbest" dedi. Mert'in öldüğü okulun yakınındaki Keçiören Şehit Arif Çakır Ortaokulu'nun kantinini işleten Mehmet Güney ise şunları söyledi: "Bu ürünün satışı yasak. Olayı duyduktan sonra o okula gittim. Kamera kayıtlarında da olay günü kantinden çocuğa ürün satışı yok. Çocuk bahçede oynuyor, okulun içine girip yığılıyor. Kantinin karşısında sıralı dükkanlar var. Orada satıldığı söyleniyor. Kamera kayıtları inceleniyor."

Şırıngalı çikolata bir can daha aldı! Acı haber bu kez Diyarbakır'dan geldi

Ankara'da okul kantininden aldığı şırıngalı çikolatanın boğazına kaçması sonucu hayatını kaybeden Mert Yağız Köksal'ın ölümüne benzer bir durumun Diyarbakır'da da yaşandığı ortaya çıktı. Diyarbakır'da 7 yaşındaki Umut Bilgi'nin şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Diyarbakır'da şırıngalı çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu 7 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.

Yenişehir ilçesi Seyrantepe Mahallesinde yaşayan 7 yaşındaki Umut Bilgi, 25 Kasım 2019'da okul çıkışında, okul yakınında bir marketten aldığı şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu ambulansla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı. 9 gün yaşam mücadelesi veren 7 yaşındaki Umut Bilgi, 5 Aralık 2019 tarihinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Acılı aile bütün anne ve babalara çağrıda bulunarak yaşadıkları acıları kimsenin yaşamaması için çocuklarını bu üründen uzak tutmalarını istedi. Aile ayrıca şırınga çikolatasına karşı tedbir alınması için yetkililere çağrıda bulundu.