Sağlıklı midenin sırrı Türk kahvaltısı

Doç. Dr. Süleyman Uraz, mideyi korumanın yolunun sabah kahvaltısından geçtiğini söyledi. Ve ekledi: “Sebze yemekleri yiyin. Baharatlı ve tuzlu tüketmeyin...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2019 Güncelleme 05 Ocak 2019, 07:58
Sağlıklı midenin sırrı Türk kahvaltısı

İÇİNDEKİLER



Ağrı,
hazımsızlık, yanma ve şişlik... Tüm bunlar mide hastalıklarının en sık görülen şikayetlerini oluşturuyor. Günümüzde herkes, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak mide sorunları yaşıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroentroloji Bölümü'nden, Doç. Dr. Süleyman Uraz, mide hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler veriyor. Sağlıklı bir mide için ilk olarak sağlıklı beslenilmesi gerektiğini söylüyor.

PANKREASA DİKKAT
Mide bölgesinde hissedilen ağrı, kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıkları ile ilgili olabiliyor. Ağrının cinsini aç ve tok olmak değiştiriyor. Açlık sırasındaki ağrı on iki parmak bağırsağındaki ülserden kaynaklanabilirken, yemeklerden sonra oluşan ağrı safra ve pankreas hastalıklarına işaret ediyor.


AZ VE SIK BESLENİN

Yanma, ekşime, ağrı, bulantı, iştahsızlık, şişkinlik ve gaz varsa, bu durum mide hastalıklarına işaret ediyor. Yapılacak doktor kontrolü ve endoskopik belirleme tetkikleri ile varsa hastalığın tanısı konulabiliyor. Bunun dışında sağlıklı bir mide için ilk önce sağlıklı beslenmek gerekiyor. Bunun için sindirimi kolay olan sebze yemeklerini tercih etmek, az yağlı ve baharatlı besinleri tüketmek gerekiyor.

PEYNİR, ZEYTİN, YUMURTA...
Güne zinde başlanın olmazsa olmazı kahvaltı, sağlıklı bir mide için de önem taşıyor. Sabahları yumurta, domates, zeytin, peynir, bir miktar yeşillik ve biriki dilim tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı, mideyi güçlendiriyor.
Öğlen yemeklerinde et, balık ya da tavuk yenmesi de midenin yükünü hafifletiyor. Bunun yanı sıra yemekleri az miktarda tüketmek, sebze ağırlıklı beslenmek baharatlı ve tuzlu gıdalardan ise uzak durulması öneriliyor.


BUNLARI TÜKETİN
Lahana: Lifli içeriği ile özellikle çiğ olarak yendiğinde mideyi güçlendirir.
Patates: Çiğ patates suyu mide yanmasına iyi gelir.
Elma sirkesi: Salatalara eklendiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Maden suyu: Mide asidini engeller.
Zeytinyağı: Besinlerin midede sindirimini kolaylaştırır.
Baklagiller: Mideyi korur ve güçlendirir.
Muz: Midedeki yanma hissini engeller.
Kızarmış ekmek: Mide asidinin mideye zarar vermesini engeller.

ZAMANA MEYDAN OKUYUN 8 / HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

-BİTTİ-