Yutma güçlüğü reflü habercisi

Ülkemizde her 5 kişiden biri, reflüyle savaşıyor. Hastalık; ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi belirtiler gösteriyor. Balık, kereviz ve muz, ilaç etkisi yapıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2019 Güncelleme 04 Ocak 2019, 07:59
Yutma güçlüğü reflü habercisi

İÇİNDEKİLER



Toplumda
hemen herkes mide sorunlarından şikayet ediyor. En sık görülen mide hastalığı ise reflü olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. İrfan Koruk, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor: Reflü, mide kapakçığında meydana gelen sorun nedeniyle besinlerin yemek borusuna geri kaçması sonucu meydana geliyor. Her 5 kişiden biri reflü ile mücadele ediyor. Sigara, alkol ve kontrolsüz ağrı kesici kullanılması midedeki savunma sistemlerini zayıflatıyor ve hastalığı tetikliyor.


KOKU YAPIYOR
Reflü, mideden boğaza doğru yayılan yanma, ağza acı su gelmesi, geğirt, ses kısıklığı, ağız kokusu, yutma güçlüğü, geçmeyen öksürük, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteriyor. Bu tür şikayetler yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekiyor. Endoskopi tarama ve takip programıyla hastalık erken dönemde teşhis edilebiliyor.


SİGARAYI BIRAKIN
Dengeli beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, kontrolsüz ilaç kullanmama, kiloya dikkat etme gibi genel yaşam uygulamaları sindirim sistemi hastalıklarının görülme sıklığını azaltıyor.


ŞEKERDEN KAÇININ
Reflü hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Tütsülenmiş gıdalar, sigara ve alkol, hastalığı tetikliyor. Az çiğnediğimiz zaman hazımsızlık, şişkinlik şikayetleri ortaya çıkıyor. Raf ömrü uzatılmış, katkılı ürünlerden de uzak durmak büyük önem taşıyor. Doğal olmayan şeker ve fruktoz tüketimi de karaciğeri yağlandırıyor. Lif miktarı yüksek gıdalar sindirimi kolaylaştırıyor. Yeterli miktarda su tüketimi de hazmı kolaylaştırarak mideyi koruyor.


BUNLARI TÜKETİN
Uzmanlar, reflüye iyi gelen besinleri şöyle sıralıyor:
Yulaf: Lifli besinler, sindirimi kolaylaştırakak kabızlığı önlüyor.
Özellikle yulaf, reflüye iyi geliyor ve uzun süre tok tutuyor.
Balık: Demir ve omega-3 bakımından çok zengin bir besin olan balık, reflü ağrılarını engelliyor.
Kereviz: Sindirim sistemini rahatlatarak mideyi koruyor.
Lahana: İçerdiği C vitamini ve demir sayesinde reflüye karşı savaşıyor.
Muz: Reflü hastalarına iyi gelen meyvelerin başında geliyor.
Brokoli: Reflü semptomlarının azalmasına yardımcı olan brokoli, mide yanmasını engelliyor.
Patates: Nişasta bakımından zengin bir besin olan patates, reflü hastalığına iyi geliyor.
Şeftali: Reflü şikayetlerini azaltıyor.

ZAMANA MEYDAN OKUYUN / HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL