Prostatın ilacı aşkta saklı! Prostata karşı ne yapmalı? İşte riski azaltmanın yollar...

Prostat kanseri, erkekleri tehdit ediyor. Düzenli cinsel hayat, hastalık riskini azaltıyor. Domates, kabak çekirdeği ve somon gibi besinler ise ilaç etkisi yapıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2018 Güncelleme 22 Aralık 2018, 07:57
Prostatın ilacı aşkta saklı! Prostata karşı ne yapmalı? İşte riski azaltmanın yollar...

İÇİNDEKİLER



Erkeklerde
en çok görülen kanser türlerinin başında prostat yer alıyor. Türkiye'de her 12 erkekten birine, prostat kanseri teşhisi konuluyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Duman, erkeklerin korkulu rüyası olan hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:

HASTALIK SİNYALİ
Erkeklerde idrar kesesi çıkımında bulunan üreme için gerekli bir bez olan prostat, genetik yatkınlık varsa 45-50 yaşından sonra büyümeye başlayabiliyor. Bu durum iyi huylu büyüme ve prostat kanseri gelişimi şeklinde karşımıza çıkabiliyor. İyi huylu büyümede sık idrar, kesik işeme, idrarı tam boşaltamama, idrar tazziyinde azalma, gece idrara kalkma ve ani sıkışma şikayetleri görülebiliyor. Geç kalmış vakaların böbrekleri etkilenebiliyor, taş ve enfeksiyonlara neden olabiliyor. Prostat kanseri de erken safhada hiç belirti vermeyebiliyor. İleriki evrelerinde kemik ağrısı, ayaklarda şişme ve karın ağrısı şikayetleri görülebiliyor.


KIRMIZI ETE DİKKAT
Genetik yatkınlık, insülin direnci, yüksek protein içeren gıdalarla beslenme (çok fazla kırmızı- beyaz et tüketmek, aşırı peynir, yumurta yemek) gibi bazı faktörler, prostat kanseri riskini arttırıyor. Bunun yanında cinsel yolla bulaşan idrar yolu enfeksiyonları da prostat kanserine neden olabiliyor. Prostat kanseri teşhisi, aile hikayesinde olanlarda 40 yaş sonrasında, olmayanlarda 50 yaşından sonra kanda PSA enziminin seviyesine bakılarak yapılabiliyor. Kaba sınır 4 ng/ml olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 40 yaş sonrası erkeklerin düzenli doktor muayenesinden geçmeleri hayati önem taşıyor.

CİNSELLİĞİ ETKİLEMEZ
İyi huylu büyüme nedeni ile yapılan tedaviler, cinsel hayatı belirgin düzeyde etkilemiyor. Hatta bazı tedaviler olumlu etki bile gösterebiliyor. Ancak bazı durumlarda meni azlığı veya meninin çıkmaması gibi durumlar görülebiliyor. Bunun hastaya ve cinsel hayata zararı bulunmuyor.


​DOMATES İLAÇ GİBİ
Doğru beslenme ve egzersiz, prostat kanserine karşı koruyor. Hastalık riskini azaltmak için şunlara dikkat etmek gerekiyor:
Prostat kanseri riskini azaltmak için domates, yeşil çay, kabak çekirdeği ve somon gibi selenyum içeren besinler tüketin.
Aşırı protein içeren gıdalarla beslenmeyin.
Spor yapın.
Bol bol sıvı tüketin.
Düzenli bir cinsel hayatınız olsun.

KANSERE SAVAŞ AÇIN 3 / UZMAN DR. İBRAHİM DUMAN

YARIN: PANKREAS KANSERİ