GAZLI İÇECEKLERDEN KAÇIN
- Sıcaklık ve nem artışı nedeniyle artan sıvı ihtiyacını tamamlamak için iftar ile sahur arasında 2-2.5 litre su için. - Vücudun sıvı ihtiyacını artıran çay ve kahveyi sınırlayın.
- Ayran ve maden suyu için.
- Özellikle meyve suları ve asitli-gazlı içeceklerden uzak durun.
- Kilo problemi ve kan şekeri değerleri yüksek olanların Ramazan süresince meyve suyu tüketmemesi gerekmektedir.
- Sahur yapmadan oruç tutmak ya da sadece su içip yatmak açlık süresini uzatır. Bunun sonucu olarak da açlık kan şekeri daha hızlı düşer ve gün içinde halsizlik yaşanır.
ACIKANA ÖZEL...
- Sahurda süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.
- Aşırı acıkma problemi olanlar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri yemeli.
- Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalar kan şekeri dengesini bozar. Çabuk acıktırır ve halsiz bırakır. Uzak durulmalıdır.
SAĞLIKLI KALMAK İÇİN 5 ÖNERİ
1-İftardan ortalama 2 saat sonra 1 su bardağı süt veya yoğurt ile birlikte 2 porsiyon meyve tüketilerek bir ara öğün yapılmalıdır. Haftada 2 veya 3 gün bu ara öğün yerine, sütlü tatlılardan 1 porsiyon tüketilebilir.
2-Yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek besinler tüketilmelidir.
3-Yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
4-Beslenme düzenindeki değişiklikler ve sıvı tüketimi azaldığından, ortaya çıkabilecek kabızlık sorununu önlemek için lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) tüketilmelidir.
5-İftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısında vakit geçirmek, koltukta dinlenmek yerine hareket edilmelidir Kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olacaktır.
HEM ENERJİNİZİ HEM DE MİDENİZİ KORUYUN