Son yıllarda
kanser
vakalarındaki artış
korkuturken; beslenme
düzeninde yapılacak
basit değişikliklerle
bu ölümcül hastalıktan
korunmak mümkün oluyor.
İçeriğindeki zengin vitamin ve
mineraller ile adeta şifa deposu
olan elmanın da kanser başta olmak
üzere birçok hastalığa karşı etki
gösterdiği belirtiliyor.
Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, kabuğuyla yenilen elmanın kansere
geçit vermediğini ifade ediyor. "Tüketebileceğimiz
en sağlıklı besinlerden biri olan elma, zengin
vitamin ve mineral içeriği ile birçok hastalıktan
koruyucu etkiye sahiptir. İçerdiği yüksek miktarda
C vitamini ile
antioksidan etki gösterir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Elma,
antioksidan içeriği en yüksek meyvedir" diyen
Fatma Baysal, şu uyarılarda bulunuyor:
İSHALE-KABIZLIĞA ÇARE
C vitaminin büyük çoğunluğu elma kabuğunda bulunduğu için elmanın çok iyi yıkanıp tarım ilacı kalıntılarından arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesinde fayda vardır.
Elma, besinlerin sindirim sistemine hızla ilerlemesini sağlayarak kabızlık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur.
Elma kabuğunun alt kısmında çözünür posa olan pektin bulunmaktadır. Bu içeriği ile ise ishali önleyici etkisi vardır. Yani ishal durumlarında elma kabuğu soyularak tüketilmelidir.
KALP DOSTU...
Elma kalp hastalıklarını önlemede olumlu etki gösterir.
İçerdiği kuersetin ve C vitamini sayesinde, kolon kanseri ve akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır.
Elma kabuğunda bulunan çözünmez posa su tutarak sindirim yolunun temizlenmesini sağlar, kolon kanseri riskini azaltır.
Elma yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Posa içeriği sayesinde her öğünden önce bir elma yemek tokluk hissini arttırır. Bu sayede hem iştah hem de kilo kontrolü sağlar.
TAZE BİR CİLT İÇİN...
HER derde deva meyvelerden elmanın cilde tazelik ve güzellik de getirdiğini söyleyen diyetisyen Fatma Baysal, içeriğini şöyle anlatıyor: "1 büyük boy elma 34 gram karbonhidrat, 1 gram protein, yüzde 8 oranında C vitamini, yüzde 20 oranında posa ve 260 miligram potasyum içerir. Her gün mutlaka 1 elma tüketin."
ŞEKER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
"YAPILAN çalışmalarda
düzenli olarak
elma tüketen
bireylerin
daha düşük
kan glikoz
seviyelerine
sahip olduğu,
bu sayede
TİP-2 diyabet
riskinin azaldığı
görülmüştür."