Patlıcan-süt-muz sigarayı bıraktırıyor

Tiryakiler dikkat! Sigaradan kurtulmak istiyorsanız bazı özel besinleri tüketmelisiniz. Patlıcan, süt, muz ve domates suyu bu kötü alışkanlığı bırakmanızda size yardımcı oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2016 Güncelleme 31 Ağustos 2016, 01:42
Patlıcan-süt-muz sigarayı bıraktırıyor

İÇİNDEKİLER

Sigarayla mücadelede alınan önlemler yüz güldürse de, tiryakiler bu kötü alışkanlıktan kolay kurtulamıyor. Gebze Medical Park Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük ise bazı gıdaların sigara bırakmaya yardımcı olduğunu belirterek, bunları şöyle sıralıyor:

MUZ: Hem sigarayı bırakmaya hem de sigaranın etkilerini yok etmeye yardımcıdır.

DOMATES SUYU: Domates suyu ve sigara beyinde aynı bölgeyi uyardığı için sigarayı bıraktığınız ilk bir ay boyunca bir çay bardağı domates suyu içerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

YULAF LAPASI: Yapılan bir araştırmaya göre 20 boyunca tüketilen 2 yemek kaşığı yulaf lapası nikotin bağımlılığını azaltmaktadır.

SÜT: Bir bardak süt içerek kendinizi sigaradan soğutmak sizin elinizde. Çünkü süt içtikten sonra içilen sigaranın tadı kötü olup, istenilen tadı vermemektedir.

PATLICAN: Canınız sigara içmek ister ve nikotine ihtiyaç duyarsanız patlıcan tüketerek içeriğindeki nikotin ile kendinizi rahatlatabilirsiniz.

TAT DUYUSU KÖRELİYOR
Nikotinin tat alma duyularını etkilediğini söyleyen Aslıhan Küçük, "Sigara bırakıldığında yiyecek-içeceklerin tadı daha iyi alınıyor. İşhahı kontrol etmekte zorluk yaşanıyor" diyor. Bu süreçte kalorisi düşük, besin değeri yüksek olan gıdaların tercih edilmesini isteyen Küçük, şöyle devam ediyor: "Sebzeler, süt ve ürünleri, lifli gıdalardan zengin, yağ, basit karbonhidrat, gazlı içecekler ve hazır meyve sularından uzak bir porsiyon seçimi yapın. Bol bol su için. Yemeklerden önce ve yemekte su tüketimi hem su kaybınızı engeller hem de sizi yüksek kalorilerden korur."


AKCİĞERLERİ TEMİZLEYEN GIDALAR
SARIMSAK: İçerdiği alisin maddesi ile akciğerlerinizi temizler.
EBEGÜMECİ: Ebegümeci çayı, aç karnına tüketildiğinde akciğerleri temizlemektedir.
ELMA ÇAYI: Zencefil ve tarçınla yapacağınız elma çayı ile sigaranın etkilerinden kurtulabilirsiniz.
KEÇİ BOYNUZU: Sabahları aç karnına 3-4 adet keçiboynuzu suda kaynatılarak içilirse sigaranın etkilerini silmeye yardımcı olur.
KİVİ: Kivi ve havuç suyu tüketerek nikotini vücuttan atar.

EGZERSİZLE STRES AT...
Nikotinin vücudunuzdan uzaklaşması sebebiyle metabolik hızınız yavaşlayabilir. Bu duruma engel olmak için düzenli bir egzersiz programına başlayarak tedbir alabilirsiniz. Aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite sigarayı bırakırken savaştığınız en büyük düşmanınız olan stresi azaltır.

ABUR-CUBUR KİLO ALDIRIR
Uzman
Diyetisyen Aslıhan Küçük, düşük kalorili atıştırmalıklarla ağzınızı meşgul etmenin, kilo almadan sigarayı bırakmakta faydalı olduğunu söyledi. "Sigarayı bırakanlar el alışkanlığından dolayı zorlanıyor" diyen Küçük, şöyle devam etti: "Sigaradan boşalan yeri, abur-cuburlar ile doldurarak fiziksel alışkanlığı gidermeye çalışırlar. Kilo aldırıcı asıl faktör bu abur cuburdur. Boşluğu doldurmak için şekerleme, çikolata, cips, çekirdek yerine sakız, salatalık, taze ve kuru meyve, düşük kalorili atıştırmalıkları tercih edin."


ARA ÖĞÜN YAP YAĞLARI YAK!
GÜNDE 4 saatten uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürerek metabolizmayı yavaşlatıyor. Diyetisyen Gizem Şeber, doğru ara öğünlerle yağlardan kurtuluşun mümkün olduğunu belirtiyor. Şeber, yağ yakan kolay ara öğün tarifi veriyor.
Lor peynirli avokado: İkiye bölünüp çekirdekleri çıkarılmış avokadoya lor peyniri doldurup tüketin.
Haşlanmış yumurta ve kepekli grisini: Yumurtayı 2 kepekli grisini ile yiyebilirsiniz.
Menemen: Bir yumurta ile hazırlanan menemeni 1 dilim tahıl ekmeği ile yiyin.
Hindi fümeli dürüm: Yarım adet tam tahıllı lavaşa bir dilim hindi füme, maydanoz ve dereotu koyup yiyebilirsiniz.