Elma: Yüksek demir içeriği ile anemi tedavisinde çok etkilidir. Kansızlıktan şikayetçiyseniz günde 1 elma yiyin.
Pancar: Aneminin en büyük nedeni demir eksikliğidir, pancar yüksek miktarda demir içerir.
Nar: Kalsiyum ve magnezyum deposu nar, vücudun demir emilimi için gerekli olan C vitamini içerir. Bu daha fazla kırmızı kan hücrelerinin yapımı demektir.
Muz: Demir miktarı yüksek olan muz, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkili olan hemoglobin ve diğer enzimlerin artmasını sağlar.
Yulaf: 100 gram kahvaltılık yulaf, günlük demir ihtiyacının yüzde 24'ünü karşılar.
Soya fasulyesi: Demir deposu olan soya fasulyesi, kansızlık sorununu ortadan kaldırır. 100 gram haşlanmış soya fasulyesi günlük demir ihtiyacının yüzde 9'una denk gelir.
Mercimek: Protein, fosfor, manganez ve besin lifi bakımından zengin olan mercimek, kan yapar. Vücut direncini güçlendirir.
Barbunya: 100 gram haşlanmış barbunya günlük demir ihtiyacının yüzde 12'sini karşılar. Haftada 2 kere tüketilmeli.
Üzüm ve dut: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından zengindir. Kansızlık çekenlere önerilir.
Karaciğer: B12 vitamini açısından çok zengindir. Karaciğer, adeta kan yapıcı ilaç görevi görür.
Keçiboynuzu: Kansızlığa birebir olan keçiboynuzu pekmezi, demir açısından oldukça zengin bir besindir. Kan yapıcı bir özelliğe sahiptir.
Balık: Hamsi, midye ve istiridye gibi deniz ürünleri demir deposudur. Yumurta: Kansızlığa çare olur. Demir deposudur.
Ispanak: Demir deposudur. Kansızlık çekenlerin haftada 3 kez ıspanak yemesi tavsiye edilir. Günlük demir ihtiyacının yüzde 20'sini karşıyan ıspanak, C vitamini, A vitamini, E vitamini, K vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folat, kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından da zengindir.
Kansızlığı önlemek için neler yapmalı?
En sık görülen belirtiler