Hünnap-mürver soğuk algınlığını yener

Baharla birlikte artan salgın hastalıklara karşı bazı bitkiler koruyucu kalkan görevi görüyor. Özellikle zencefil, mürver ve hünnap gibi bitkiler nezle, grip ve soğuk algınlığına ilaç gibi geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2016 Güncelleme 30 Mart 2016, 00:00
Hünnap-mürver soğuk algınlığını yener

İÇİNDEKİLER

İçinde bulunduğumuz mevsim dönümü, özellikle bahar alerjisi ve astımı olanları tehdit ediyor. Bu dönemde soğuk algınlığı ve grip vakalarında yaşanan artış da, bitkisel tedavilerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden diyetisyen Ece Günay Akkuş, "En doğal önlemimiz koruyucu bitkisel tedavidir. Soğuk algınlığından, nezle-grip gibi hastalıklar sinyal verdiğinde çok özel bitkilerle hazırlanacak karışımlar yatağa düşmenizi engelleyecektir" diyor. Ece Günay Akkuş, mucizevi etki yaratan bu bitkileri şöyle anlatıyor...

MÜRVER:
Bağışıklık sistemini güçlendidir. Gribe, öksürüğe ve nezleye faydalıdır. Soğuk algınlığını giderip, göğsü yumuşatır. Nane ile birlikte demlenerek tüketilmesi önerilir.

ZENCEFİL-LİMON:
Limon ile birlikte tüketildiğinde soğuk algınlığına, yağlı bir yemek sonrası ise sindirime yardımcı olur. Boğazınızda veya vücudunuzda kırıklık, halsizlik, ağrı hissettiğinizde taze zencefil rendesi, limon suyu ve bal ile hazırlayacağınız karışım iyi gelecektir.

KARABİBER MEYVESİ:
Yemeklere lezzet vermesinin dışında, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Toz haline getirilmiş karabiber meyvesi ile hazırlanan çay gargara şeklinde uygulandığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

KUŞBURNU:
C vitamini zengini kuşburnu vücuda direnç verir. Tam kurutulmuş meyveleri parçalayıp 10 dakika kaynatarak hazırlanacak çay hemen tüketildiğinde içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılır.

IHLAMUR:
Ihlamur çiçeklerinin iltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunmaktadır. Soğuk algınlığı şikayetlerinin ve boğazdaki tahrişin azalmasına, tedavinin hızlanmasına yardımcı olur.

SARIMSAK:
Kanın antioksidan kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler.

KAKULE:
Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, ateş gibi şikayetlerin hafifletilmesinde, ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.

EKİNEZYA:
Nezle ve soğuk algınlığından korunma ve tedaviye yardımcıdır.

ASTIMA İYİ GELİYOR
Hünnap
bitkisinin C vitamini deposu olduğunu söyleyen Ece Günay Akkuş, diğer yararlarını şöyle anlattı: "Bu bitki, astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalı. Aynı zamanda balgam söktürüyor. Yüksek lif içeriği ile bağırsakları çalıştırıyor. Şeker oranı düşük olduğu için porsiyon kontrolü yaparak, şeker hastalarınada önerilebilir."

4 YAPRAKLI YONCAYI UNUTMAYIN
Sağlıklı
beslendiğinizi anlamanın en akılda kalan yolu, 4 yapraklı yoncayı aklınıza getirmek olacaktır. Bunlar; et grubu (et, tavuk, balık, peynir, yumurta), süt grubu (yoğurt, ayran, süt ), sebze-meyve grubu ve ekmek (esmer pirinç, bulgur, kepekli makarna, kuru baklagiller) Eğer tabağınızda uygun miktarda bu 4 besin grubu varsa sağlıklı beslenirsiniz.

BOĞAZIN BEKÇİSİ ADA ÇAYI
Ağız
ve boğaz iltihaplarında etkilidir. Soğuk algınlığı, grip ve bronşite iyi gelir. 2-3 poşet tıbbi adaçayını 150 ml kaynamış içme suyunun içerisinde 5-10 dakika bekletin. Boğazınızın dayanabileceği sıcaklığa gelince günde 6-8 defa gargara yapın.