Sosyal medya sitelerindeki siber dolandırıcılıklara dikkat!

Online güvenlik uzmanları; sosyal medya siteleri ve uygulamalarının artmasıyla birlikte internet üzerinde yeni nesil tehditler ve siber dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıktığını belirterek kullanıcıları uyarıyor.

Giriş Tarihi 01 Ekim 2011, 15:54 Güncelleme 01 Ekim 2011, 15:54
Sosyal medya sitelerindeki siber dolandırıcılıklara dikkat!

İÇİNDEKİLER

Uzmanlar özellikle kullanıcıların sosyal ağlara kayıt ve giriş yaparken veya bu ağlarda paylaşımda bulunurken dikkat etmeleri gereken üç önemli tehdite dikkat çekiyor:

- "Yeni" veya "özel" sosyal gruplara, etkinliklere veya fırsatlara sahte davetler

- Kullanıcılara herhangi bir fotoğrafta "etiketlendiklerini" bildirerek onları zararlı sitelere yönlendiren sahte e-postalar

- Sosyal ağ sitelerinde bulunan ve giderek daha sofistike ve gerçekçi hale gelen çevrimiçi robotlar, diğer bir adıyla "bot"lar

Güvenlik yazılımı şirketlerinden PC Tools'un Küresel Denetim Programı ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Halkla İlişkiler Müdürü Richard Clooke, internet kullanıcılarını bu üç tehditle ilgili uyararak kötü amaçlı yazılımların yasal görünebildiğine, ancak zararsız görünen bir e-posta mesajı veya bağlantının bile kullanıcıların kimliklerinin veya kredi kartı bilgilerinin çalınması ile sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Clooke, internet kullanıcılarının sosyal ağlara kayıt olmaya çalışırken kurban durumuna düşebileceklerini; siber suçluların yeni sosyal ağların ve uygulamaların yarattığı heyecandan faydalanarak şüpheci olmayan kullanıcıları kandırıp onların kişisel bilgilerine ulaşabileceğini veya kullanıcıların yanlışlıkla kötü amaçlı yazılımlar indirmelerini sağlayabileceğini belirtiyor.

Kullanıcılara siber dolandırıcılıklara karşı güvenlik yazılımları kullanmalarını öneren Clooke , sosyal medyalarla ilgili öne çıkan üç tehdidin işleyişini şöyle açıklıyor.

1. "Bir fotoğrafta etiketlendiniz" mesajları

Sosyal ağlar fotoğraf etiketleme süreçlerinde kolaylık sağlamak amacıyla "yüz tanıma" teknolojileri konusunda kendilerini geliştiriyor. Çoğu zaman kullanıcılar bir fotoğrafta etiketlendiklerinde veya fotoğraflarında bir lokasyon etiketlendiğinde bu etiketleri görebilmeleri için kendilerine 'link' içeren bir bildiri e-postası veya mesajı geliyor. Ancak, bu tür e-posta veya mesajların siber suçlular tarafından kullanıcı hakkında kişisel bilgilere ulaşılabilecek kötü niyetli linkler, hatta sosyal ağların giriş sayfalarını bire bir taklit ederek kullanıcı şifre ve parola bilgilerini çalan sahte sayfalar olma ihtimali bulunuyor.

2. Giderek sofistike hale gelen sosyal ağ sitelerindeki çevrimiçi robotlar - ya da "bot"lar

Önümüzdeki günlerde sosyal medya "bot"larının daha da gelişeceği ve insana benzer profil ve kişilikler yaratabilecekleri öngörülüyor. Sosyal medya sitelerinde kötü niyetli ve casus yazılımlar ile dolandırıcılıkların yayılmasının en hızlı ve ucuz yolu olan botlar, bu nedenle siber suçlular tarafından tercih ediliyor. Suçlular botlar sayesinde sosyal ağlarda sahte kimliklerle sahte firmalar kurup sahte ürünler satabiliyor ve böylece gerçek olmayan ürün satışları üzerinden para kazanıyor veya asılsız haberler yayıyor.

3. "Yeni" veya "özel" sosyal ağlara veya gruplara sahte davet

Her geçen gün aralarına bir yenisi daha eklenen sosyal ağlardan sadece "davet" ile üye alanlar kullanıcıları daha çok cezbediyor. Siber suçlular bu cazibeyi kullanarak kullanıcılara özel ağlara üyelik linkleri içeren sahte davetiyeler yollayabiliyor. Bu bağlantıların yönlendirme yaptıkları sayfalarda dolandırıcılar kullanıcıların isim, şifre, doğum tarihi gibi paylaşılmaması gereken bilgilerini elde edebiliyor.