Facebook'ta kredi kartı bilgileri çalınıyor mu? Facebook giriş ve hesap dondurma nasıl yapılır?

Son aylarda pek çok skandalla uğraşan ve kullanıcıların bilgilerini sızdırdığı gerekçesiyle kullanıcılarından tepki çeken Facebook'ta bu kez grup kanallarında kullanıcıların kredi kartı bilgilerinin satıldığı iddia edildi. Peki Facebook'ta kredi kartı bilgileri çalınıyor mu? Facebook giriş ve hesap dondurma nasıl yapılır?

Giriş Tarihi 09 Nisan 2019, 16:45 Güncelleme 09 Nisan 2019, 18:00
Facebook’ta kredi kartı bilgileri çalınıyor mu? Facebook giriş ve hesap dondurma nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Araştırma şirketi Cisco Talos tarafından ortaya atılan iddiaya göre kredi kartı bilgileri sadece Dark Web adı verilen derin internette değil, bazı Facebook gruplarında da açıkça satılıyor. Son aylarda pek çok skandalla uğraşan ve kullanıcıların bilgilerini sızdırdığı gerekçesiyle kullanıcılarından tepki çeken Facebook'ta bu kez grup kanallarında kullanıcıların kredi kartı bilgilerinin satıldığı iddia edildi. Facebook'ta kredi kartı bilgileri çalınıyor mu? Facebook giriş ve hesap dondurma nasıl yapılır?

Konuyla ilgili şirketin yaptığı araştırmaya göre 385 bin üyeye sahip 74 farklı Facebook grubunda kredi kartı bilgilerinin satışı yapılıyor ve bugüne dek 1 milyonu aşkın kartın bu gruplar üzerinden satışının yapıldığı düşünülüyor. Facebook ise farkında olmadan bu dolandırıcıların birbirleriyle daha kolay iletişim kurmasını sağlıyor.

Çünkü Facebook'un geliştirdiği algoritma sayesinde dolandırıcılar, benzer grupları kolayca bulup iletişime geçebiliyor.
Cisco Talos tarafından yayınlanan raporun ardından bazı Facebook gruplarının kapatıldığı dikkati çekerken, büyük kısmının ise faaliyetini hala sürdürdüğü gözlendi.

BU ARADA FACEBOOK O ÖZELLİĞİNİ TANITTI

Yeni "Bunu neden görüyorum?" butonu Facebook'un algoritmalarını etkileyen faaliyetlerin görülmesini sağlayacak. Böylece bir sosyal medya şirketi ilk defa uygulamanın işleyişine kullanıcıların erişimini sağlamış olacak. Facebook, Twitter, YouTube gibi platformlar nasıl çalıştıklarını açıklamadan kullanıcılara içerik önermekle eleştiriliyordu. Facebook açıklamasında yeni özelliğin bugün İngiltere'de bazı kullanıcılar için başladığını ve 2 Mayıs'ta herkese açık olacağını söyledi.

"BU REKLAMI NEDEN GÖRÜYORUM"

Buton Haber Akışı'nda her paylaşımın üst sağ köşesinde bulunacak. Özellikte "Fotoğraflı paylaşımlara diğer medya türlerinden daha çok yorum yaptınız" gibi açıklamalar yer alıyor. Facebook ayrıca "Bu reklamı neden görüyorum?" butonuyla da reklamlar konusunda daha fazla bilgi sağlanacağını söyledi.

PROFİLLERİN VERİ TABANINA UYUP UYMADIĞINI GÖSTERECEK

Platform kullanıcıların Facebook profillerinin reklam verenlerin veri tabanına uyup uymadığını da gösterecek. Daha önce internet üzerindeki faaliyetler örneğin nerede bulunduğunuz, sizi bazı reklamların hedefine koyuyor. Facebook blogunda "Bu iki güncelleme insanlara Facebook çapında daha fazla içerik ve kontrol sağlayan süregelen yatırımlarımızın bir parçası" dedi.

FACEBOOK HESAP DONDURMA

Hesabınızı geçici olarak dondurabilir ve istediğiniz zaman geri dönmeyi tercih edebilirsiniz.

Hesabınızı dondurmak için:

Tüm Facebook sayfalarının sağ üst köşesinde bulunan 'na tıklayın.
Ayarlar'ı seçin.
Sol sütunda Genel'e tıklayın.
Hesabını yönet'e ve ardından Hesabını dondur'a tıklayın ve onaylamak için talimatları izleyin.
Hesabınız dondurulduğunda:

Profilinizi sizden başka kimse göremez.
Arkadaşlarınıza gönderdiğiniz mesajlar gibi bazı bilgiler görünmeye devam edebilir.
Arkadaşlarınız, kendi arkadaş listelerinde adınızı görmeye devam edebilir. Bunu arkadaşlarınız sadece arkadaş listelerinden görebilir.
Grup yöneticileri adınızla birlikte gönderilerinizi ve yorumlarınızı görmeye devam edebilir.
Facebook hesabınızı dondursanız bile Messenger hesabınızın aktif kalacağını aklınızda bulundurun.

Facebook hesabınızı dondurup Messenger'ı kullanmaya devam ettiğinizde:

Arkadaşlarınızla Messenger'da sohbet etmeye devam edebilirsiniz.
Facebook profil resminiz, Messenger'daki konuşmalarınızda görünmeye devam eder.
Diğer insanlar size mesaj göndermek için adınızı aratabilir.
Hesabınızı dondurduktan sonra Facebook'a geri dönmek isterseniz, istediğiniz zaman Facebook'a giriş yaparak veya başka bir yere giriş yapmak için Facebook hesabınızı kullanarak hesabınızı yeniden etkinleştirebilirsiniz. Yeniden etkinleştirme işlemini tamamlamak için giriş yaparken kullandığınız e-posta veya cep telefonu numarasına erişiminizin olması gerektiğini unutmayın.

Facebook Nedir?

Facebook, günümüzde en çok tercih edilen sosyal paylaşım sitelerinden biridir. 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. İlk önce Harvard Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler için kurulmuş olan Facebook zaman içinde Boston çevresinde bulunan okullara ve kısa bir süre içinde de tüm coğrafyaya yayılmıştır.

11 Eylül 2006'da açılmış olan Facebook, 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılmış istatistiklere göre dünyada en çok ziyaret edilen 2.site olarak belirlenmiştir. Siteyi en çok kullanan ve ziyaret eden ülkeler ise ABD, Mısır, Panama, Norveç, Türkiye ve Avustralya olarak değişim göstermektedir.

Facebook Nasıl Kullanılır?

Fotoğraflar: Bu uygulamayla kullanıcıların kendi arasında fotoğraflarını, arkadaşlarını ve kendilerini de etiketleyerek sunabilme imkânı bulunmaktadır. Yaşanan bazı gizlilik sorunları sebebiyle Facebook fotoğrafların görüntülenmesi üzerinde bazı sınırlamalar getirmiştir. 2007 Ağustos ayı itibariyle

Facebook'ta bulunan fotoğraf sayısı 31.31 milyar olarak belirlenmiştir. Kullanıcı sayısıyla birlikte değerlendirildiğinde kişi başı 31 fotoğraf gibi bir değer çıkmaktadır. Facebook üzerine yüklenen fotoğraflar herkes tarafından görülebilmektedir ancak gerekli ayarlamaların yapılmasıyla istenen kullanıcılar ya da hiçbir kullanıcı tarafından görüntülenmemesi gibi seçeneklerle de düzenlenebilmektedir.

Hediyeler: Şubat 2007 tarihinde Facebook'un gerçekleştirdiği bir uygulamadır. Bu uygulama ile kullanıcılar birbirlerine çeşitli küçük ikonlardan oluşmuş hediyeler gönderebilmektedir. Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmakta olan bu ikonlardan oluşan hediyeleri kullanıcıların gizli ya da açıkça verme imkânı bulunmaktadır. İstenmesi durumunda kullanıcılar hediyelerini profillerinde de gösterebilmektedir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla birlikte ücretsiz bir hediye verme hakkına sahip olmaktadır. Bu aşamadan sonraki hediyeler için 1 dolar ücret alınmaktadır.

Dürtme (Poke): Bu uygulama ile bir kullanıcı diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurabilmektedir. Bu işlem bazen merhaba anlamına da gelse aynı işi yapmakta olan X Me ve Super Poke gibi bazı Facebook uygulamaları da vardır. Bu uygulamalarla dürtme işlemi değişik varyasyonlarla yapılabilmektedir.

Etkinlikler: Etkinlik uygulamasıyla kullanıcıların arkadaşlarıyla belirli buluşmalar oluşturması ve diğer kullanıcıların da bu etkinlere PSVP'leri bildirmelerine imkân vermiştir. Birçok doğum günü, düğün, imza günleri gibi organizasyonlar bu uygulama sayesinde oldukça rahat duyurulabilmektedir.

Video: Video uygulamasıyla Facebook kullanıcılarının birbirlerine YouTube ve buna benzer sitelerde bulunan videoları göndermeleri ve bununla birlikte özel mesajlarla birlikte video kameralarla görüntü kaydederek bunları mesaj olarak göndermeleri sağlanmaktadır.

Uygulamalar: 24 Mayıs 2007 tarihinden itibaren Facebook Platform adı verilen altyapı ile geliştiricilerin Facebook'la etkileşimli olarak uygulamalar yaratmasına imkân sağlanmıştır. Bu uygulamalar Facebook API ile birlikte kolaylıkla geliştirilebilmektedir. 11 Ekim 2007 tarihinden itibaren Facebook üzerinde 5500'den fazla uygulama bulunmaktadır.