Emekli geri ödeme başvurusu nasıl yapılır? SGK'dan emekli olamayanlara toplu para iadesi açıklandı! Geri ödemesi şartları...

Emekli geri ödemesi olarak tanınan toptan ödeme, sigortalı olarak belirli sürelerde çalışan ve lüzumlu yaş, prim ve sigortalılık sürelerinden birini sağlayamaması nedeniyle normal süreler amacıyla emekli olamayan bireylerin başvurabildikleri bir yöntemdir. SGK toptan ödeme programı kapsamında, yaş şartını sağladığı durumda prim gün adedi ya da sigortalılık sürelerini karşılayamayanlarının ardan hak sahipleri doğrultusundan bu tekniğe müracaat dilmesini mümkündür. Böylece yatan primleri kadarının toplu olarak sigortalı vatandaşa geri ödenmesi sağlanmaktadır. SSK ve Bağ Kur kapsamında yer alan bireylerin bu ödemelerden yararlanmasının yanı sıra memurlarda ise kesenek iadesi şekilde geri ödeme yapılabilmektedir.

Giriş Tarihi 19 Şubat 2022, 08:38 Güncelleme 19 Şubat 2022, 08:38
Emekli geri ödeme başvurusu nasıl yapılır? SGK’dan emekli olamayanlara toplu para iadesi açıklandı! Geri ödemesi şartları...

İÇİNDEKİLER

Türkiye'deki mevcut uygulamaya göre emekli olmak için vatandaşların prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Yaş şartı dışında diğer şartları sağlamasına rağmen emekli olamayanlar ise SGK üzerinden sigortadaki paralarını geri alabilmektedir. SGK tarafından emekli olamayan kişiler için yapılan toptan prim geri ödemesi ile emekli olamamasına rağmen SGK üzerinde biriken paralarını geri almaları sağlanmaktadır. Bu nevi emeklilik ikramiyesi gibi görülen emeklilik geri ödemesi ile vatandaşların emekli olamasa bile ödenen primleri nispetinde para almaları sağlanacak. İşte SGK toptan ödeme sorgulama ve SGK toptan ödeme talebi detayları…

Emekli Geri Ödeme Parası Alma Şartları

Emekli geri ödemesini almak için ilgili mevzuata göre iki temel şart aranmaktadır. Bu şartlardan ilki sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmaktır. Bağ Kur kapsamında da herhangi bir faaliyet yürütmüyor olmak aranan birinci şart olarak sıralanabilir.

Bu kapsamda aranan ikinci şart ise emeklilik için gereken üç şarttan en az ikisini karşılamış olmaktır. Söz konusu iki şart ise sigortalılık yılı ve yaş şartlarıdır. Erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl olarak belirlenen bu şartın dışında yaş şartını da sağlayanlar toplu ödeme alabilecektir.

Emekli Geri Ödemesi Kimlere Yapılır?

Sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamasına rağmen eksik primleri nedeniyle emekli olmayanların yararlanabildiği bu uygulama kapsamında hak sahiplerinin doğrudan yararlanması mümkündür. Ancak kişinin vefat etmesi durumunda bu haktan yasal mirasçılarının da yararlanması mümkündür. Vefat eden kişinin yakınlarının bu hatan yararlanması için ölüm aylığı (dul ve yetim maaşı) almıyor olması gerekmektedir.

SGK tarafından toplu geri ödemenin yapılması için hak sahipleri veya kişinin yakınları tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe ile başvuru yapmak gerekmektedir. Yapılan inceleme sonrasında geri ödeme almak için yeterli şartları sağlayan kişilerin hesaplarına söz konusu toplu ödeme yapılmaktadır.

Emekli Geri Ödeme Sorgulama

Emekli geri ödeme sorgulama işlemleri e – Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Toptan Ödeme Talebi sayfası üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme girerek işlem yapılabilir.