Emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacaksınız? Emeklilik maaşınızı hemen öğrenin!

Emeklilik zamanı çalışanlar için oldukça önemlidir. Ayrıca emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğiz ise detaylı olarak arama motorlarında araştırılmaya devam ediyor. Emekli olmaya hak kazanmış ya da yakın zaman içinde emekli olmaya hak kazanacak olan milyonlarca insan emekli maaşı ile ilgili detayları merak ediyor.

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 09:14 Güncelleme 31 Mart 2020, 17:08
Emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacaksınız? Emeklilik maaşınızı hemen öğrenin!

İÇİNDEKİLER

Yıllarda bir işte çalışanlar emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını oldukça merak ediyor. Bu bağlamda e-devlet üstünden maaş sorgulaması yapabilirsiniz. Emekli maaşı hesaplamasında, sigortalıların işe başlama tarihi ve ödedikleri prim gün sayıları değerlendirilmektedir. Sigorta başlangıç tarihlerine göre, emeklilik maaşının miktarında değişiklikler meydana gelir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Emekli Olmak İçin Hangi Şartlar Gerekiyor?

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

1. Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

2. Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3. Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun kimlere, nasıl uygulanacağı ise farklılık gösteriyor. Emeklilik şartlarında 4/a'lılar, yani eski adıyla SSK'lılar için çok önemli iki tarih söz konusu: 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008... Bu tarihten önce ve sonra sigortalılık giriş tarihleri, emeklilik şartlarında önemli farklılıklar yaratabiliyor. Örneğin 8 Eylül 1999'da ilk kez sigortalı olan bir kişi emekli olabilmek için kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmak ve 7000 gün prim ödemek zorunda. Buna karşılık 7 Eylül 1999'da ilk kez sigortalı olan kişi, kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurduğunda ve 5975 gün prim ödediğinde emekli olabiliyor. Dolayısıyla emekli olma şartlarında en önemli husus, ilk kez sigortalı olunan tarih.

Emekli Maaşı Hesabı Neye Göre Yapılıyor?

Emekli maaşı, bir çalışanın çalıştığı yıl ve ödediği primler gibi pek çok özel kritere göre hesaplandığı için maaş miktarı kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Örneğin daha uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalılar daha fazla maaş alırken, emekli olmak için asgari şartları yerine getiren çalışanlar, daha az maaş alıyorlar.

Yılda iki kere, ocak ve temmuz aylarında enflasyon oranı ve farkına göre zamlanan emekli maaşları, emekli vatandaşın anlaştığı herhangi bir bankanın hesabına yatırılıyor.

4A Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SSK emekli aylığı hesaplaması için belirtilen kriterler aşağıdaki gibidir:

Öncelikle e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.

4A emekli maaşının hesaplaması esnasında 2000 yılı öncesinde ve sonrasında işe girenler şeklinde bir ayrımla karşılaşılmaktadır.

2000 yılından önce sigorta başlangıcı yaptıran kişilerin emekli maaşı hesaplaması için "Emekli Maaşı = Gösterge Rakamı X Aylık Bağlama Oranı X Katsayı" işlemi kullanılmaktadır.

2000 yılından sonra sigorta başlangıcı yaptıran kişilerin emekli maaşı hesaplamasında "Emekli Maaşı = Güncelleme Katsayısı X Aylık Bağlama Oranı" işlemi kullanılmaktadır.

2000 yılı öncesinde ödenmiş olan SSK primleri, gösterge rakamını temsil etmektedir. 2000 yılı sonrasında ödenen primler ise, güncelleme katsayısı anlamına gelmektedir.

4B Emekli Maaşı Hesaplaması Detayları

BAĞ-KUR emekli aylığı hesaplaması için belirlenen şartlar ve özellikler şu şekilde sıralanabilir:

4B için sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.

2000 yılı öncesinde sigorta başlangıcı yaptıran kişiler, bu tarihten önce 1 tam yıl boyunca sigorta prim ödemesi yapmak zorundadır. Düzenli olarak prim ödemesi yapan kişilerin maaşları, 2000 tarihinden önce ödenen prim miktarının %70'i olacak şekilde hesaplanmaktadır.

2000 yılıyla 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı yaptıran kişilerin emekli maaşları "Emekli Maaşı = Ağırlıklı Ortalama X Aylık Bağlama Oranı" formülü kullanılarak hesaplanmaktadır.

2008 yılından sonra sigorta başlangıcı yaptıran kişilerin emekli aylıkları, TÜFE, büyüme hızı ve ağırlıklı ortalama hızı bilgilerine göre hesaplanmaktadır.

Ağırlıklı aylık bağlama oranını bulmak için 2000 ila 2008 yılları arasında ödenen prim gün sayıları belirlenerek, tüm yıllarda ödenen toplam prim gün sayısından çıkarılmalıdır.

4C Emekli Maaşı Hesaplama Adımları ve İşlem Detayları

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplaması için gerekli görülen koşullar aşağıda açıklandığı gibidir:

4C için sorgulama yapabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi linkine tıklayın.Derece

Hizmet Yılı

Aylık Tarihi

Kademe

Hizmet Ayı

Pay / Payda

Ek Gösterge

Kıdem Yılı

Makam + Temsil + Görev Tazminat Göstergesi

Belirtilen bilgiler doldurulduktan sonra, "Hesapla" butonuna basılarak emekli maaşının miktarı öğrenilebilir. Emekli maaşı miktarının doğru şekilde hesaplanabilmesi için tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi gerekmektedir. 4C emekli maaşı için yapılan hesaplama, sadece sigortalıları bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Sistemde yer alan bilgilerin yasal geçerliliği yoktur.